Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19 по света: протести в Бразилия, задължително ваксиниране в Русия


В някои райони на Бразилия армията подпомага процеса на ваксиниране направо в колата, без пътникът да излиза от нея. Тази мярка е въведена само за хора над 89-годишна възраст.
В някои райони на Бразилия армията подпомага процеса на ваксиниране направо в колата, без пътникът да излиза от нея. Тази мярка е въведена само за хора над 89-годишна възраст.

Тези, които не се ваксинират в най-заразените райони на Русия, могат да бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск. Това предупреди в неделя руският министър на труда Антон Котяков.

Думите му идват след като Москва, Санкт-Петербург и други райони въведоха задължителното ваксиниране. Властите не използват този термин, но задължават работодателите да осигурят ваксинирането на 60% от служителите си.

Новините идват на фона на непрекъснат ръст на случаите на коронавирус в страната. Пред последната седмица случаите скочиха тройно. През изтеклото денонощие броят на положителните тестове беше 18 хиляди, като половината от тях са в района на Москва. Повече от 1000 нови случая бяха открити и в Санкт Петербург, а това са нива, с които градът се е сблъсквал за последен път от февруари.

В други части на света битката с COVID-19 продължава с неравни темпове. Хиляди протестираха в събота в Бразилия срещу начина, по който президентът Болсонаро управлява пандемията.

Населението на Бразилия наброява 213 млн. души. В последните седмици новите случаи на коронавирус са по 100 хил. дневно. Всеки ден умират средно 2 000 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG