Връзки за достъпност

Извънредни новини

Никол Пашинян обяви победа на изборите в Армения. Опозицията не приема резултатите


Никол Пашинян
Никол Пашинян

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян се обяви за победител на предсрочните парламентарни избори, провели се в страната на 20 юни. Първоначалното преброяване показва, че неговата партия печели със значителна преднина, но опозиционната коалиция не приема резултатите и обвини властите в изборна измама.

След преброяване на почти всички области резултатите показват, че партията на Пашинян "Граждански договор" печели 53.9% от гласовете, докато коалицията на бившия президент Роберт Кочарян "Армения" взима 21%.

"Гражданите на Армения дадоха на нашата партия мандат да води страната и лично на мен да водя като министър-председател", каза Пашинян в малките часове на 21 юни. Той призова поддръжниците си да излязат по площадите в страната в понеделник вечер.

Няколко минути по-късно коалицията на Кочарян обяви, че няма да признае резултатите, докато не се обърне внимание на нередности в изборния ден.

"Стотици сигнали от изборни секции свидетелстват за организирано и планирано фалшифициране на резултатите, което е причината за сериозната липса на доверие", каза формацията в изявление.

Централната избирателна комисия съобщи, че почти 50% от близо 2.6 милиона гласоподователи са дали своя вот. Ако резултатите бъдат приети, ще означават, че партията на Пашинян ще има още по-голямо мнозинство в парламента.

Правителството на Армения изпадна в политическа криза, след като Пашинян подписа примирие с Азербайджан през ноември 2020 г., което беше договорено с помощта на Русия. То сложи край на войната в региона на Нагорни-Карабах. Пашинян подаде оставка през април, за да се кандидатира отново на предсрочни парламентарни избори през юни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG