Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС санкционира беларуски депутати, магистрати и роднини на Лукашенко


Александър Лукашенко
Александър Лукашенко

Държавите от Европейския съюз одобриха нови санкции срещу граждани на Беларус и държавни компании, съобщиха световните агенции. Сред хората в черния списък са членове на семейството на авторитарния лидер на Беларус Александър Лукашенко.

В черния списък влизат 78 граждани на Беларус и осем юридически лица. Сред санкционираните са депутати, прокурори, съдии и други държавни служители, които според ЕС са отговорни за „сериозни нарушения на човешките права и подкопаване на върховенството на правото, както и за репресии срещу гражданското общество и демократичната опозиция“.

Синът на Александър Лукашенко Дмитрий и съпругата му Лилия също са част от черния списък.

Санкциите предвиждат забрана за влизане на територията на ЕС и блокиране на всички активи под юрисдикцията на държавите членки на санкционираните хора и фирми.

Новите мерки са в отговор на насилственото приземяване на полет на Ryanair в Минск и ареста на опозиционния активист Раман Пратасевич, който беше на борда. Случаят беше описан от политици като „държавно отвличане“.

ЕС вече забрани на беларуските авиолинии да използват въздушното пространство на блока и призова европейските авиолинии да избягват беларуското въздушно пространство в отговор на инцидента.

Отклоняването на полета и ареста на Пратасевич и приятелката му София Сапега беше предшествано от насилие срещу опозиция и протестиращи в Беларус. Масовите протести в страната започнаха, след като Александър Лукашенко се обяви за победител в президентските избори, проведени на 9 август 2020 г. Западът не признава резултатите от изборите.

Редица държави от ЕС призоваха за всеобхватни икономически санкции срещу Беларус.

"Аз смятам, че допълнителни санкции срещу Беларус са неизбежни", каза германският външен министър Хайко Маас в интервю за германския вестник Ди Велт, публикувано на 21 юни.

"Трябва да разширим санкциите, така че да обхващат части от беларуската икономика като калиевата промишленост или енергетиката. Също така трябва да отнемем възможността на правителството в Минск да събира средства от ЕС чрез емитиране на държавни облигации", допълни той.

Такива санкции не са одобрени до момента, но са обсъждани от експерти в Брюксел, съобщиха световните агенции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG