Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН: Над 8500 деца са използвани като войници през 2020 г.


В следствие на участие във военни конфликти през 2020 г. 2700 деца са били убити, а 5700 са били ранени
В следствие на участие във военни конфликти през 2020 г. 2700 деца са били убити, а 5700 са били ранени

Над 8500 деца са били използвани за войници в различни конфликти по света през 2020 г., а близо 2700 са били убити. Това показват данни от годишния доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за децата и въоръжените конфликти, съобщи Ройтерс.

Докладът обхваща убийствата, осакатяванията и сексуалните злоупотреби с деца, отвличанията, отказа на достъп до помощ и нападенията срещу училища и болници.

Общо 19 хил. деца са пострадали от насилие в резултат на различни конфликти в 21 точки на света. Най-голям брой установени случаи на насилие са регистрирани в Сомалия, Демократична република Конго, Афганистан, Сирия и Йемен.

Ранените деца, използвани като военни, през 2020 г. са над 5700.

В доклада се подчертава, че ситуацията е била допълнително влошена от COVID-19, тъй като пандемията не е позволила на Обединените нации и други организации да предоставят помощ на нуждаещите се. Коронавирусът е довел до увеличаването на риска от отвличания, рекрутиране за военни цели и сексуалното насилие. В същото време са се увеличили атаките срещу болници и училища. Отвличанията на деца в световен мащаб са се повишили с 90% спрямо предходната година, а сексуалните посегателства са със 70% повече.

От ООН отбелязват, че въпреки тревожните тенденции, редица държави като Нигерия, ЦАР и Филипините са поели ангажименти, свързани със защитата на децата. През годината над 12 500 деца са били освободени от въоръжени групи след намесата и медиацията от страна на Обединените нации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG