Връзки за достъпност

Извънредни новини

Националките по волейбол, които дават пример и връщат вярата на хората


Националният отбор на България преди финала на Златната лига срещу Хърватия

Пълни трибуни, радостно скандиране, веещи се флагове и отбор спортисти, скупчени около заветния трофей. Тази сцена не се разигра в някоя от държавите-домакини на Европейското първенство по футбол, а в родното Русе. Спортистите, които предизвикаха бурните овации на публиката, не бяха футболисти, а момичетата от националния ни отбор по волейбол.

Както може би вече се досещате, въпросният мач е финалът на европейската Златна лига по волейбол, който се игра на 20 юни. Женският национален отбор спечели турнира след оспорван двубой срещу тима на Хърватия. Огромно влияние за победата оказа и подкрепата от трибуните на залата в Русе.

„Беше неповторимо. Дълго време не бяхме играли пред публика. Другите отбори бяха доста притеснени заради атмосферата в залата, на нас ни дадоха крила”, каза топреализаторката на първенството Емилия Димитрова в интервю за бТВ.

Българките завършиха сезона без поражение в 6 мача и загубиха само 1 гейм през цялото първенство. Във финалния двубой селекционерът Иван Петков заложи на Гергана Димитрова, Нася Димитрова, Лора Китипова, Христина Вучкова, Емилия Димитрова, капитанът Елица Василева и либерото Жана Тодорова.

„През последните дни в треньорския щаб се натрупа доста умора, но се наложи и ние да покажем повече емоция по време на разиграванията, тъй като изпаднахме в тежки моменти. Поздравявам отбора и моите колеги, които работят денонощно, и момичетата. Публиката през тези два дни направи невероятна атмосфера и тези моменти в Русе ще се помнят дълго“, каза Петков в интервю за Столица.bg.

Част от играчите черпят сила не само от публиката, но и от своите деца. Христина Вучкова и Емилия Димитрова се завърнаха към волейбола в това първенство след раждания.

„Не сме само ние. Има доста спортистки, които се завръщат. Силата, която имаш, е уникална… Тази отговорност я усещаш по съвсем различен начин на игрището. Чувстваш се на съвсем друго ментално и физическо ниво. Просто е прекрасно“, каза Вучкова пред бТВ.

„Лъвиците“ грабнаха трофея за първи път на свой терен. Това е втора титла за България от Златната лига, след като отборът ни спечели купата през 2018 година. Тазгодишната победата гарантира участие в Чалъндж турнира, който ще определи участниците в Лигата на нациите през 2023 година.

Емилия Димитрова каза в интервю за actualno.com, че дългосрочната мисия на отбора е „да даваме пример на малките, на подрастващите и да върнем вярата на хората с това, което правим”.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG