Връзки за достъпност

Извънредни новини

Националките по волейбол, които дават пример и връщат вярата на хората


Националният отбор на България преди финала на Златната лига срещу Хърватия
Националният отбор на България преди финала на Златната лига срещу Хърватия

Пълни трибуни, радостно скандиране, веещи се флагове и отбор спортисти, скупчени около заветния трофей. Тази сцена не се разигра в някоя от държавите-домакини на Европейското първенство по футбол, а в родното Русе. Спортистите, които предизвикаха бурните овации на публиката, не бяха футболисти, а момичетата от националния ни отбор по волейбол.

Както може би вече се досещате, въпросният мач е финалът на европейската Златна лига по волейбол, който се игра на 20 юни. Женският национален отбор спечели турнира след оспорван двубой срещу тима на Хърватия. Огромно влияние за победата оказа и подкрепата от трибуните на залата в Русе.

„Беше неповторимо. Дълго време не бяхме играли пред публика. Другите отбори бяха доста притеснени заради атмосферата в залата, на нас ни дадоха крила”, каза топреализаторката на първенството Емилия Димитрова в интервю за бТВ.

Българките завършиха сезона без поражение в 6 мача и загубиха само 1 гейм през цялото първенство. Във финалния двубой селекционерът Иван Петков заложи на Гергана Димитрова, Нася Димитрова, Лора Китипова, Христина Вучкова, Емилия Димитрова, капитанът Елица Василева и либерото Жана Тодорова.

„През последните дни в треньорския щаб се натрупа доста умора, но се наложи и ние да покажем повече емоция по време на разиграванията, тъй като изпаднахме в тежки моменти. Поздравявам отбора и моите колеги, които работят денонощно, и момичетата. Публиката през тези два дни направи невероятна атмосфера и тези моменти в Русе ще се помнят дълго“, каза Петков в интервю за Столица.bg.

Част от играчите черпят сила не само от публиката, но и от своите деца. Христина Вучкова и Емилия Димитрова се завърнаха към волейбола в това първенство след раждания.

„Не сме само ние. Има доста спортистки, които се завръщат. Силата, която имаш, е уникална… Тази отговорност я усещаш по съвсем различен начин на игрището. Чувстваш се на съвсем друго ментално и физическо ниво. Просто е прекрасно“, каза Вучкова пред бТВ.

„Лъвиците“ грабнаха трофея за първи път на свой терен. Това е втора титла за България от Златната лига, след като отборът ни спечели купата през 2018 година. Тазгодишната победата гарантира участие в Чалъндж турнира, който ще определи участниците в Лигата на нациите през 2023 година.

Емилия Димитрова каза в интервю за actualno.com, че дългосрочната мисия на отбора е „да даваме пример на малките, на подрастващите и да върнем вярата на хората с това, което правим”.

XS
SM
MD
LG