Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екоминистърът отмени заповед, която допуска строителство на "Смокиня" и "Веселие"


Асен Личев
Асен Личев

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев съобщи, че е отменил заповед на предишния министър на околната среда Емил Димитров, която допуска строителство и влизане на превозни средства в района на къмпингите „Смокиня“ и „Веселие“. На пресконференция във вторник министърът каза, че сега тези дейности отново са забранени.

Заместник-министърът на околната среда Емилия Тончева поясни, че заповедта на бившия екоминистър е от 9 април 2021 г. и допуска изключване на двата къмпинга и плажната ивица от защитената територия в района на Каваците. Тя добави, че след заповедта на Димитров цялата концесия на плажа излиза извън зоната на защита и се допуска строителство в района – нещо, което преди това е било забранено.

Асен Личев съобщи също, че е освободил от длъжност директорката на РИОСВ Бургас Детелина Иванова. Причината е, че тя е предложила узаконяване на незаконни обекти, които са били поставени на двата къмпинга, когато е имало забрана за строежи там.

Служебният министър на околната среда изброи и други нарушения, които е открил във ведомството след като е встъпил в длъжност. По думите му 11 директори на регионални звена на екоминистерството - регионални дирекции за околна среда и води, басейнови дирекции, природни паркове – са били назначени без конкурс.

"Освен това е забавено изготвянето на новите планове за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения", каза Асен Личев. За подготовката на тези планове е сключен договор със Световната банка. Закъсненията по тези планове са между 9 и 17 месеца и това може да доведе до започване на европейска процедура за нарушение срещу България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG