Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксините за по-бедните държави са на привършване, предупреди СЗО


Доставените по схемата COVAX ваксини са вече на привършване

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че десетки държави, които получават ваксини срещу COVID-19 по глобалната схема за разпределението им, нямат достатъчно дози за да продължат ваксинацията.

Досега по схемата за споделяне на ваксини COVAX 131 държави са получили 90 млн. дози. Според съветника в СЗО Брус Айлард тези дози са твърде недостатъчни, за да бъде покрита достатъчна част от населението по тези места.

„Това, което чуваме всеки ден от тези държави, е че повече от половината от тях са изчерпали запасите си и искат допълнителни количества. На практика липсите са дори още по-големи“, каза Айлард по време на брифинг в Женева. Той добави, че някои от държавите са платили цени, по-високи от пазарните само, за да спрат недостига си.

Програмата COVAX беше създадена, за да се подсигури достъпа на ваксини срещу COVID-19 във всички точки на света и беше финансирана от по-богатите държави. Водената от СЗО инициатива целеше да достави 2 млрд. ваксини до края на 2021 г. В крайна сметка разпределението беше повлияно от забавяния от страна на производителите, както и от временни прекъсвания на доставките.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG