Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пълноценен отдих" за прокурори на брега на морето. Оценката е на око, сделката е под въпрос


Почвината база в курортен комплекс "Чайка" е близо до морето. Снимката е от Google Earth.
Почвината база в курортен комплекс "Чайка" е близо до морето. Снимката е от Google Earth.

Прокуратурата се възползва максимално от възможностите за експлоатация на държавни имоти за настаняване, отдих и почивка. Това показват действията на главния прокурор Иван Гешев.

Непосредствено след встъпването в длъжност на служебното правителство Свободна Европа успя да потвърди достоверността на информацията, че Гешев живее в държавната резиденция "Бояна". Факт, който главният прокурор упорито криеше.

Точно по времето, когато се е настанил в държавната вила, главният прокурор е харесал за ползване и друг държавен имот. В края на юли миналата година Гешев е отправил искане към Висшия съдебен съвет (ВСС) да предприеме действия почивната база в курортен комплекс "Чайка" край Златни пясъци да бъде прехвърлена на прокуратурата.

Процедурата беше задвижена по същество непосредствено преди изборите през април тази година. Проверка на Свободна Европа показва, че това вече е факт и прокуратурата е собственик на почивната база на метри от брега на Черно море.

Прехвърлянето обаче е станало в нарушение на приетия от Народното събрание мораториум върху определени действия на кабинета в оставка до назначаването на служебно правителство. Но и това не е всичко. Проверката на Свободна Европа разкрива, че сделката е станала по цени на око и не е имало никаква оценка на имота.

Ето как се е случило всичко това.

Размяна на имоти по “цена на око”

Възможностите за почивка на прокурорите на първа линия на морето вече са повече. В началото на февруари тази година по предложение на главния прокурор Иван Гешев Висшият съдебен съвет (ВСС) поиска и получи от правителството почивна база край Златни пясъци. Мотивът, посочен в искането, е за „задоволяване потребността от пълноценен отдих и подходящи условия за учебни мероприятия“.

Станцията разполага с открит и закрит басейн, спа, сауна, фитнес, ресторант, барове и конферентна зала.

Станцията, която е харесал Гешев, се намира до морето и разполага с открит и закрит басейн, спа, сауна, фитнес, ресторант, барове и конферентна зала.

Желанието на главния прокурор беше изпълнено с решение на Министерския съвет малко преди изборите на 4 април тази година. Имотът е част от активите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Ръководството на компанията е взело решение за едновременно намаляване и увеличаване на капитала със стойността върху правото на собственост върху няколко имота.

От капитала на ДКК е извадена стойността на комплекса в курортен комплекс „Чайка“. Едновременно с това капиталът е увеличен с правото на собственост върху имоти с отпаднала нужда на Министерството на здравеопазването, намиращи се в с. Владая и Приморско.

Никъде в документацията по сделката, която Свободна Европа разгледа, няма оценка, от която да стане ясно равностойна ли е замяната. Междувременно Министерството на финансите е дало становище, че промяната на капитала трябва да става именно след анализ и оценка.

„Концепцията на ДКК е придобитите от нея имоти, чрез апортни вноски в капитала, да бъдат използвани за реализиране на инвестиционни проекти“, казаха за Свободна Европа представители на Министерството на икономиката.

Анализът на документите показва, че държавното дружество не само не е реализирало печалба от почивната база в комплекс "Чайка", но е вложило допълнително в поддръжката й над 1 млн. лв. в периода 2018 – април 2021 г.

В документите по размяната на имоти липсва и друга оценка. За това, колко ще струва стопанисването на новопридобитите имоти и за какво могат да се използват базите с отпаднала необходимост, прехвърлени от Министерството на здравеопазването.

Решение в деня на мораториума

Решението за изваждане на почивната база край Златни пясъци от капитала на ДКК е взето в деня, в който Народното събрание гласува решението за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи.

В обхвата на мораториума е и извършването на разпоредителни сделки с недвижимо и движимо имущество. Решението за намаляване и увеличаване на капитала на ДКК е заведено ден след гласувания мораториум, точно в деня на обнародването му в Държавен вестник.

В този период държавата все още се управлява от правителството в оставка на Бойко Борисов. Решението за налагане на мораториум беше обжалвано пред Конституционния съд от депутати от ГЕРБ, но съдът все още не се е произнесъл.

„Мораториумът, гласуван от Народното събрание, действа от момента на приемането му до решение на Конституционния съд, който евентуално може да го обяви за противоконституционен“, коментира за Свободна Европа докторът по конституционно право Симона Велева.

Според нея всички действия, които попадат в обхвата на решението на парламента, направени в този период, могат да бъдат атакувани от заинтересовано лице пред Върховния административен съд.

„Ако има такава сделка, тя е в противоречие с мораториума", каза Симона Велева.

"Министерският съвет също може да отмени сделка, защото противоречи на мораториума“, каза тя.

Почивната база, която получава прокуратурата в комплекс "Чайка", не се използва от 2017 г.. Разходите за ремонт и привеждането му във вид за ползване ще струва на данъкоплатците още над 4 млн. лв.

Почиващите служители на прокуратурата ще я ползват на преференциални цени от 15 лева на нощ според актуализираните тарифи за ползване на почивните бази в прокуратурата и висшите съдилища.

Свободна Европа изпрати въпроси за коментар до Министерския съвет и прокуратурата, но не получи отговор.

XS
SM
MD
LG