Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тур Хейердал, брадатият бял бог на морето


Тур Хейердал
Тур Хейердал

Тур Хейердал, пътешественик  (1914-2002)

Произход: Норвегия

Образование: Зоология и география в университета в Осло

Интереси: Зоология, география, мореплаване, етнография

Постижения: Преплава 8000 км. през Тихия океан на дрейф върху тръстиков сал от Южна Америка до архипелага Туамоту. Доказва възможността на примитивното населени да пътува на големи разстояния.

Един рижав на младини и бял на старини мъдрец от Норвегия преплува морета и океани със сал от балсово дърво и лодки от папирус, промени визията за древния свят и доказа, че хората са едно семейство. Името му е Тор (Тур на норвежки) Хейердал.

Първата експедиция на мистър Кон-Тики, както го наричат, е през 1947. Той е на 34 и го гложди въпросът кой е заселил Полинезия и как. Има данни, че през Каменната ера са го сторили азиатци, дошли от Запад. Но Тур вижда пукнатини – ветровете и теченията в южния Пасифик са обратни; бататът и кокосът, основни храни в Полинезия, са от Южна Америка; лингвистиката пък е твърде несигурна база.

Самото азиатско присъствие не може изцяло да се отхвърли и Хейердал предлага сложна връзка през Америка. Там обаче нямат кораби, а само тръстикови лодки и салове. Това повдига въпроса на скептиците - как ще преплуват 8 хиляди километра в океана.

Тур се хваща да докаже, че това е възможно и с още петима лудоглави се пускат на дрейф. През 1947 г. те вземат от ферма за балсово дърво 9 трупи, сглобяват ги по модел от инкски рисунки, само с въжета, без метал. Върху сала има дървена колиба, а на мачтата опъват примитивно платно с образа на белия бог Кон-Тики. Според полинезийците Тики е водач на умни, високи, бели и рижавобради хора, дошли от Изток на салове. Те учат островитяните на много неща и ги управляват, а после изчезват. Легендите съвпадат с тези на инките и на остров Пасха.

Под образа на Кон-Тики салът на Хейердал плува 101 дни и се разбива на остров Туамоту. Радостта е огромна - пътуването е възможно. И то точно като древните - само на дрейф, с планктон и риба за храна, без никой от екипажа да е специалист по мореплаване. Да, имат радиостанция, но не я ползват. С кинокамера обаче те документират знаменитото пътуване. Кадрите влизат във филма „Кон-Тики”, който печели Оскар за документално кино през 1952. Книгата на Хейердал „Пътешествието на Кон-Тики” е бестселър, преведен на 67 езика. Най-странното обаче е, че пътешествието се случва, въпреки че Хейердал от дете има неистов страх от водата, след като два пъти едва не се удавя.

Експедицията превръща Тур Хейердал в световна знаменитост. Е, някои го смятат за леко лудичък, но той постига целта – доказва, че „примитивните” хора от Южна Америка могат да прекосят бурния океан и да заселят Полинезия. Това е сериозна стъпка към доказване и на голямата цел - че океаните са магистралите на Древния свят, през които се пренасят богове, идеи, опит, материални и духовни блага.

Тур Хейердал е роден през 1914. Баща му прави бира, майка му е зоолог, но се разделят, а момчето остава с мама. Тур е запален по зоологията, има музей в детската си стая. С хъскито обикаля горите и се учи да оцелява - не успява само с плуването.

По-късно учи зоология и география в Осло, но иска да проучи как се е озовала на тихоокеанските острови местната фауна.

Той тръгва за Полинезия с жена си Лив Торп. На канибалския остров Фату Хива те живеят голи и щастливи като Адам и Ева, но не са пригодени за дълго оцеляване. Фату Хива е описан в книгата „В търсене на рая”, която остава незабелязана заради войната. Тур е обучен в Англия за радист и изпълнява специална мисия в окупираната родина, а след войната е награден и заминава за Перу да подготви „Кон-Тики”.

После е на Галапагос и открива артефакти, които доказват пряка връзка с инките. В средата на 50-те е на Рапа Нуи, чиито брегове се охраняват от 900 моаи, огромни статуи, за които не се знае нищо. Хейердал пише „Изкуството на остров Пасха” и „Аку-аку”, пореден бестселър, който му плаща нови знаменити проекти.

Провокиран от някои общи елементи в културите на Египет и Централна Америка, в края на 60-те Хейердал подготвя експедицията „Ра”. Идеята е да се види дали с традиционната за Древен Египет папирусова лодка може да се преплува Атлантика.

Поради дефект, „Ра“ се разпада насред океана и мисията е прекратена. След 10 месеца се появява „Ра” 2. Тя тръгва от Мароко, за 57 дни изминава 6 000 километра и акостира в Барбадос. Хората от двете страни на океана са могли да контактуват и преди Колумб, доказва Хейердал.

„Това започва да прилича на търсене на Атлантида” – казват „истинските“ учени. Но Тур не се отказва, а решава да установи възможностите за морска връзка между цивилизациите на Древна Месопотамия, Древна Индия и Източна Африка.

През 1977 с тръстиковата лодка „Тигрис” тръгва по река Тигър, през Персийския залив стига днешен Пакистан, после прекосява Индийския океан на Запад, за да влезе в Червено море и да стигне Суец. Но експедицията спира заради войни в района, а „Тигрис” е изгорена като антивоенен протест.

В писмо до ООН, Тур Хейердал призовава към „интелигентно сътрудничество, за да спасим себе си и общата ни цивилизация от онова, в което сме на път да се превърнем – потъващ кораб”.

После Тур Хейердал, въпреки напредналата възраст, участва в още ред експедиции. Умира през 2002, но не от тумора в мозъка си, а защото спира да се храни и пие вода. При него е цялото му семейство – жена, 4 деца, 8 внуци и 6 правнуци. Само морето не е наоколо.​

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG