Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ предупредиха, че "Северен поток 2" може да се превърне в "принудително средство" срещу Европа


Антони Блинкен и Ангела Меркел
Антони Блинкен и Ангела Меркел

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен повтори предупрежденията си срещу завършването на газопровода "Северен поток 2". Той отново изрази притесненията си по време на среща с германския канцлер Ангела Меркел и външния министър на страната Хайко Маас на 23 юни.

Според Блинкен са наложителни конкретни стъпки, за да се "подсигури това, че Русия не може да използва енергията като принудително средство срещу Украйна или който и да е друг в Европа". По думите му Маас е изразил съгласие с него.

САЩ продължава да вярва, че газопроводът "в крайна сметка е руски геополитически проект, който заплашва енергийната сигурност на Европа и потенциално подкопава сигурността на Украйна и други държави в региона", каза Блинкен на пресконференция след срещата с Маас.

Външният министър на Германия каза, че различни възможности се обсъждат и че планираното посещение на Меркел в САЩ през юли ще е подходящ момент да се постигне резултат.

САЩ е против изграждането на газопровода "Северен поток 2" под Балтийско море, който ще доставя руски газ директно в Германия. Той заобикаля Украйна, което за Киев означава загуба от милиарди долари приход от транзитни такси. Германия отказва да спре проекта с аргументите, че е комерсиално начинание и суверенен държавен въпрос.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG