Връзки за достъпност

Извънредни новини

Димана Шишкова, която се бори за зеления парк от детството си в Стара Загора


Димана Шишкова
Димана Шишкова

Когато научава, че кварталният парк, в който е израснала, се е превърнал в строителна площадка, Димана Шишкова решава да се противопостави. Става въпрос за парка "Бедечка" в Стара Загора, който общината е на път да превърне в жилищен комплекс.

Димана приема опазването на парка, както и на природата в България като цяло, за своя дългосрочна цел. Заедно със съмишленици тя създава документалния филм “Случаят Бедечка”, с който подпомага постигането именно на тази цел.

Филмът разглежда казуса със застрояването на старозагорския парк, но изследва и по-широката тема за културните и социални последствия от унищожаването на околната среда в световен план. Разпространението на “Случаят Бедечка” се забавя, заради пандемията от коронавирус. В средата на юни тази година Димана все пак успява да организира серия от прожекции на документалния филм. Междувременно тя стартира и петиция за защита на зелените площи в населените места.

Димана се дипломира със специалност "Геоекология" от Техническия институт в Карлсруе през 2015 г. По време на следването си участва в обмен с Университета "Симон Боливар" на Венецуела. В южноамериканската държава тя изучава последиците от урбанизацията и модернизацията за културата на местното население чрез редица полеви интервюта.

“Този метод на проучване, както и темата, над която се бях фокусирала привлякоха вниманието ми към аудиовизуалните формати като канал за провеждането на диалог между различни общности”, пише Димана на сайта си.

След дипломирането си тя се заселва в Берлин и започва да работи като асистент в студио за документални филми.

“В този момент бях решила да се посветя на документалистиката”, пише още Димана.

През 2016 г. Димана научава, че в парк “Бедечка” е започнало строителство на супермаркет и жилищни сгради.

“Аз съм много свързана с този парк. Той се намира точно пред моя дом в Стара Загора. Научих за строежите от местни медийни платформи. Междувременно майка ми също започна да ми изпраща снимки. По този начин строителството се случваше и пред моите очи. Тогава осъзнах, че проектът за запазване на парка е начинът, по който аз мога да допринеса за България”, казва Димана в интервю за Свободна Европа.

Във филма си тя се стреми да бъде обективна и да представи гледните точки и на страните, с които не е съгласна.

"Проведох редица интервюта в Стара Загора и проучих подобни казуси в други точки по света. Заснемането и монтажът бяха особено трудоемки, заради големия обем информация”, допълва тя.

Трудностите Димана преодолява с подкрепата на своя екип, който се състои от 7 души от различни националности. Сътрудничеството по създаването на документалния филм въплъщава и едно от основните му послания.

“Една от целите, с която създадохме този филм е осъществяването на диалог между различните хора и организации, които се опитват да запазят природата в България. Вярвам, че ако се консолидираме ще сме по-ефективни в борбата за своите каузи”, казва още Димана.

XS
SM
MD
LG