Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАП проверява бивши министри и депутати от ГЕРБ, сред които и Горанов


Бойко Борисов и Владислав Горанов
Бойко Борисов и Владислав Горанов

Националната агенция по приходите (НАП) е започнала данъчни ревизии на бивши министри и депутати от ГЕРБ. Информацията за първи път беше съобщена в началото на седмицата от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В петък вестник “Сега” съобщи, че НАП прави ревизия на фирмата на бившия финансов министър Владислав Горанов.

Проверка на Свободна Европа в приходната агенция показа, че ревизията не е на юридическото лице, а на бившия финансов министър в лично качество. Други бивши министри от правителството на Бойко Борисов в момента също са проверявани.

НАП прави ревизия и на бившия икономически министър Лъчезар Борисов, който не е партиен член. И на предишните избори, и на тези той е в листите на ГЕРБ от т.нар. гражданска квота.

Свободна Европа се свърза по телефона и с Горанов, и с Лъчезар Борисов, но и двамата отказаха да коментират случая.

Офисите на Горанов

Според съобщения в медиите поводът за започване на проверката на Владислав Горанов са купени от едноличната му фирма "Трилема Кансълтинг" офиси на бул. "Цариградско шосе" в София.

За тях са платени 750 хил. лв. Първият имот е офис на банка с площ 145 кв. м, който се намира на партерен етаж, а вторият имот е записан като "учебна занималня на две нива" и е 136 кв. м.

Не е ясно откъде бившият министър разполага със средствата за покупка на двата имота. Той е декларирал за последно пред държавата, че има 76 193 лв. на влог, а неговата съпруга още 11 500 лв. Консултантската му фирма все още не е публикувала годишен финансов отчет.

Миналата седмица Горанов обясни, че офисите са купени с търговски кредит и приходи на дружеството. За данъчна проверка на бившия министър настояха от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

На този етап обаче проверката е в лично качество на Горанов, а не на притежаваната от него фирма.

И още проверявани

За започнали проверки и ревизии на партийци от ГЕРБ съобщи бившият премиер Бойко Борисов в началото на седмицата, на среща с младежката организация на ГЕРБ, излъчвана във Фейсбук. Той каза, че приходната агенция е “пуснала проверка на Делян Добрев”, а после добави, че се проверява “цялата парламентарна група на ГЕРБ”.

Проверка на Свободна Европа показва, че Добрев, който беше цитиран по име от партийния лидер, наистина е проверяван. Но освен него от НАП твърдят, че се прави проверка на още само двама бивши народни представители. Делян Добрев не отговори на телефонните позвънявания.

От пресцентъра на ГЕРБ коментираха, че “ревизии се правят в лично качество на бивши министри, заместник-министри и членове на политическите кабинети, както и на народни представители”. От пресцентъра на партията не пожелаха да конкретизират колко точно са проверяваните и дали наистина става дума за цялата парламентарна група.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG