Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заради щама "Делта". Израел и Португалия отново затягат мерките срещу коронавируса


Израел и Португалия отново затягат предпазните мерки срещу коронавируса. Причината е новият вариант, известен като "Делта", за който се твърди, че е значително по-заразен от досегашните разновидности.

Властите в Израел съобщиха в петък, че отново въвеждат задължителното използване на маски на закрито. Това се случи 10 дни, след като забраната беше отпаднала.

Тази седмица броят на заразените в Израел нарасна повече от четири пъти - до 138 души, вследствие на "Делта" варианта на COVID-19. Скокът в заболеваемостта накра властите да призоват родителите да ваксинират децата на възраст между 12 и 15 години.

На този фон Португалия също въвежда ограничения в Лисабон. В четвъртък страната съобщи за 1556 нови случая на заразяване - най-големият брой от 20 февруари насам. Над половината отчетени случаи понастоящем са причинени от "Делта" варианта. Според информациите идващи от Португалия скокът се дължи на туристическия сезон.

Вариант "Делта" удари най-силно Индия, преди разпространението му да премине към други държави. Този вариант е с 60% по-заразен от открития щам в Ухан, Китай в края на 2019 г. Появата на "Делта" породи опасения, че светът може да се озове пред трета вълна на пандемията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG