Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът на Северна Македония се включи в Прайд парада в Скопие


Прайд парадът в Скопие се проведе на 26 юни 2021 г.
Прайд парадът в Скопие се проведе на 26 юни 2021 г.

Стотици хора, включително президентът Стево Пендаровски, участваха в Прайд парада в Скопие на 26 юни. Това беше вторият път, в който се организира подобно събитие в Северна Македония.

Освен президента и съпругата му присъстваха и няколко други министри от кабинета. Премиерът Зоран Заев изрази подкрепата си за събитието, което чества многообразието и равенството, във Фейсбук.

"ЛГБТ общността има правителствената и моята подкрепа за каузата, която означава равенство и която се проявява свободно в единното ни общество през последните четири години, както в публичното пространство в Скопие от организацията "Скопие Прайд", написа Заев.

Парадът беше организиран от Националната мрежа срещу хомофобията и трансфобията. Участниците носеха знамена с цветовете на дъгата и банери с лозунги като „Достатъчно криене“.

Няма информация за нарушения на обществения ред. Първият митинг на Прайд в Северна Македония се проведе през 2019 г., но миналогодишното събитие беше отменено заради пандемията от коронавирус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG