Връзки за достъпност

Извънредни новини

Една за кратко спряла машина и ниска избирателна активност. Местни избори в Благоевград и още 7 кметства


Мъж гласува в хасковското село Жълти бряг, община Стамболово.
Мъж гласува в хасковското село Жълти бряг, община Стамболово.

На 27 юни се провеждат частни избори за местна власт в Благоевград и още 7 кметства в страната. 188 машини се използват в избирателния ден за по-големите секции. В тези с под 300 избиратели се гласува с хартиена бюлетина.

В Благоевград 67 хиляди души избират кмет между седем кандидати. Избирателната активност е ниска – в ранния следобед едва малко над 10% от имащите право на глас са гласували. От общинската избирателна комисия очакват интересът да се засили след 17 часа, когато е по-малко горещо.

Вотът се провежда изцяло на машини, като засега няма избиратели, които да са отказали да гласуват машинно и няма проблеми с устройствата, на които се гласува, съобщава Дневник. Няма и сигнали за съществени нарушения при гласуването в общината.

Избори се провеждат още в селата Вресово - община Руен, Ясен - община Плевен, Жълти бряг - община Стамболово, Сърница - община Минерални бани, Ракево - община Криводол, Памидово - община Лесичово, както и в Цани Гинчево - община Никола Козлево, предава БНР.

В Сърница след 10.30 ч. сутринта е спряла едната от машините. Причината е била техническа – в продължение на 5 минути никой не е гласувал. Не е имало техническа повреда по устройството.

Първоначално беше съобщено, че машината е спряла заради високата температура в стаята. Впоследствие зам.-председателят на ЦИК Росица Матева съобщи, че не е вярно, че устройството е прегряло и че температура в стаята дори не е била толкова висока сутринта.

Изборният ден започна в 7.00 часа и трябва да приключи най-рано в 20.00 часа. Той може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но с най-много с един час - до 21.00 часа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG