Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международни военноморски тренировки започват в Черно море въпреки предупреждения от Русия


Британксият кораб HMS Defender е акустирал в пристанището в Одеса.
Британксият кораб HMS Defender е акустирал в пристанището в Одеса.

На 28 юни в Черно море започват международни военноморски учения. Събитието се провежда на фона на предупреждения от Русия, че ще отговори на всяко навлизане в оспорваните води край Украйна.

Годишното учение Sea Breeze продължава от 28 юни до 10 юли с участието на 32 държави. Повечето черноморски държави, държавите от НАТО и техни партньори участват в учението, осигурявайки 5000 войници, 32 кораба, 40 самолета и 18 екипа за специални операции и гмуркане.

Тази година Украйна и САЩ заедно са домакини на военните тренировки, като се включват с морски, сухопътни и въздушни компоненти.

Ученията в Черно море се провеждат само дни, след като на 23 юни Русия съобщи, че е изстреляла предупредителни изстрели и е хвърлила бомби по пътя на британския кораб HMS Defender. Целта е била да го принуди да промени курса си и да не навлезе във водите на Крим.

Британското министерство на отбраната отрече корабът да е бил обстрелван. Те казаха, че Русия е провеждала предварително обявено "оръжейно учение" в района. Според Лондон военният им кораб е бил в правото си да плава свободно в украински и международни води.

Великобритания не признава анексията на полуостров Крим и следователно продължава да смята териториалните му води за украински, а не руски.

Русия нелегално анексира Крим през март 2014 г. като първо изпрати армейски части, а по-късно организира референдум, който повече от 100 държави по света смятат за нелегитимен. Това се случи след като проруският президент на Украйна Виктор Янукович беше свален с протести.

Оттогава Москва подкрепя сепаратистите в източните региони Донецк и Луганск. Конфликтът между тях и украинските въоръжени сили взе повече от 13 000 жертви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG