Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Благоевград на балотаж за кметския пост отиват кандидатите на "Има такъв народ" и БСП


Кандидатът от партия "Има такъв народ" Илко Стоянов получи най-много гласове на местните избори в Благоевград на 27 юни 2021 г.
Кандидатът от партия "Има такъв народ" Илко Стоянов получи най-много гласове на местните избори в Благоевград на 27 юни 2021 г.

В Благоевград на балотаж за кметския пост отиват кандидатът на формация "Има такъв народ" Илко Стоянов и кандидатът, подкрепен от БСП, Румен Томов, съобщава БТА.

За Илко Стоянов са гласували 35.32% от отишлите до изборните урни в неделния ден, което е близо 6400 гласоподаватели. Негов опонент за кметското място е досегашният кмет Румен Томов, за когото са гласували близо 5200 жители на общината или 28.65%.

Както на редовните местни избори през 2019 г., така и на частичния вот, Румен Томов се явява като независим кандидат, но с подкрепата на БСП. Резултатите са при сто процента обработени данни от секционните комисии, посочи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Йордан Симонски.

Трети в надпреварата остава Андон Тодоров, който се кандидатира като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, но с подкрепата на ГЕРБ и ВМРО. При обявяване на кандидатурата на Тодоров през май, за да изразят подкрепата си за него в Благоевград дойдоха четирима бивши министри - Томислав Дончев, Деница Сачева, Младен Маринов и Костадин Ангелов. Гласовете, събрани от Андон Тодоров на частичния местен вот са 19%.

Избирателната активност на частичния местен вот в Благоевград е само 27.67%, което е два пъти по-малко в сравнение с избирателната активност на местните избори през 2019 г.

За първи път вотът беше изцяло машинен в секциите над 300 избиратели. По думите на Симонски гласоподавателите са се справили с машинния вот "учудващо добре". За първи път няма и нито една жалба или сигнал във връзка с нарушения на изборния процес до ОИК - Благоевград, каза още Симонски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG