Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комитова увери, че няма да спре работата на "Автомагистрали" въпреки блокираните сметки


Виолета Комитова след пресконференция с Кирил Петков

Държавното дружество "Автомагистрали" не може да си извършва месечните плащания към доставчици на услуги и суровина, което ще доведе до спиране на дейността им, включително строителството на магистрала "Хемус" и поддръжката на останалите магистрали в страната. Това се казва в позиция на компанията, изпратена до медиите в понеделник.

В отговор служебният министър по регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) Виолета Комитова увери, че няма опасност да спре дейността на дружеството заради финансови затрудения, съобщава бТВ.

"Автомагистрали" ЕАД казват, че са затруднени, защото от 10 юни ведомството е забранило на банките да разплащат повече от 10 000 лв. на седмица от сметките на дружеството.

"Сумата обаче е крайно недостатъчна за оперативната работа на дружеството и то да функционира нормално. С тези и други подобни действия или бездействия на практика се блокира дейността по изграждането на АМ „Хемус“ и поддръжката на автомагистралите в страната. Това може да доведе до хаос и напрежение за всички пътуващи, за бизнеса, свързан с пътната инфраструктура, а също и за икономиката на страната", казват от „Автомагистрали”.

Комитова обаче отрече да има каквато и да била опасност за финансов колапс на дружеството.

"Няма опасност нищо да спре. Аз се грижа всеки ден за това нещо и няма да допусна нищо да спре - нито поддръжка, нито строителство", каза служебният министър пред журналисти.

До тази ситуация се стигна, след като Комитова извърши проверки на дейността на предишното управление на ведомството. Тя установи, че през 2019 и 2020 г. са направени авансови плащания на големи суми на няколко държавни дружества. „Автомагистрали Хемус“ според одита на Сметната палата е получила авансово над 123 млн. лв.

Впоследствие Комитова поиска да назначи временно ръководство на "Автомагистрали". То се състои от трима души, които за по-малко от месец ще ръководят компанията вместо бившият изпълнителен директор Стоян Беличев. Още в началото на юли предстои да се проведе конкурс за 5-членно постоянно ръководство. Вписването вече два пъти е отказано от Софийския градски съд.

Междувременно Комитова направи и две инспекции на строежа на автомагистрала "Хемус". През миналата седмица, например, тя инспектира участък от магистрала "Хемус" в района на община Летница. Строителството на тази отсечка от 20 км не е започнало, но е сключен договор с фирма за 97 милиона лева за покупка на материали. 84 милиона от тях обаче вече са изплатени, съобщи министърът.

Подобни нередности Комитова установи и в отношенията между МРРБ и други фирми в строителния бранш. Решението според Комитова е да не се правят авансови плащания, нито да се дават пари за строителство без обществени поръчки. В интервю по БНР тя поясни, че това е начинът за борба с корупцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG