Връзки за достъпност

Извънредни новини

Уплашени от варианта Делта, някои страни отново се затвориха


Протест в Лондон с искане за незабавно отваряне на нощните заведения, 27 юни 2021 г.
Протест в Лондон с искане за незабавно отваряне на нощните заведения, 27 юни 2021 г.

В сряда Австралия затвори по-големите градове заради увеличаването на случаите на коронавирус, причинени от варианта Делта, предадоха световните агенции. Междувременно Хонконг спря полетите от Великобритания, където същият вариант причинява заболяване сред все повече хора.

Новините идват на фона на зачестилите предупреждения, че нова вълна на COVID-19 може да се очаква още през лятото. Прогнозите се дължат на това, че вариантът Делта, който причини силен ръст на заболяемостта в Индия преди месец, е по-заразен. Той обаче не е по-смъртоносен от останалите варианти на коронавируса.

Здравните власти в Обединеното кралство съобщиха във вторник, че независимо от ръста на случаите, те ще се придържат към плана си да отменят всички ограничителни мерки, свързани с COVID-19 на 19 юли. Аргументът за това е, че страната очаква до тази дата да са напълно ваксинирани две трети от възрастните.

Повече от 95% от активните случаи във Великобритания са причинени от варианта Делта. В Германия този процент е 36.

Изследванията, проведени до този момент, показват, че ваксинираните рядко имат нужда от болнично лечение, ако са заразени от варианта Делта. Някои от страните с голям брой имунизирани взимат решение за почти пълно отваряне.

Във вторник в Италия отпадна ограничението за носене на маски на открито и страната се смята за една от най-малко рисковите.

Съвсем различни решения взеха Израел и Португалия, които наново наложиха ограничителни мерки, този път заради опасенията от ефекта на варианта Делта. Израел е сред страните с най-висок процент ваксинирани граждани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG