Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП има най-много кандидати от Държавна сигурност. "Демократична България" няма нито един


Митинг на БСП, на който присъства лидерката на партията Корнелия Нинова. Снимката е от 2020 г.
Митинг на БСП, на който присъства лидерката на партията Корнелия Нинова. Снимката е от 2020 г.

БСП има най-много кандидати за депутати, които са били служители или сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС) или комунистическото военно разузнаване. Това съобщи Комисията по досиетата. Левицата е включила в листите си за парламентарните избори 11 души с досиета от ДС.

Петима с досиета има в листите на и ДПС. По двама кандидати за депутати с досиета има в ГЕРБ-СДС, „Изправи се! Мутри вън!“, „Има такъв народ“.

След политическите сили, но които социологическите проучвания дават шанс да влязат в следващото Народно събрание, само обединението „Демократична България“ няма агенти в листите си.

Единият от агентите в редиците на ГЕРБ е Мартин Иванов, който е бил вербуван от Шесто управление на ДС в ученическа възраст – през 1987 г. Другият е обявеният през 2015 г. като кандидат на местните избори Станислав Андреев.

В „Има такъв народ“ кандидат-депутатите с досиета са Иван Хиновски и Николай Радулов, които бяха обявени и по-рано.

Кандидатите на БСП, които са били агенти на ДС, са Бойко Клечков, Велизар Енчев, Георги Богданов, Добромер Задгорски, Марин Черкезов, Новко Попов, Радослав Кутийски, Румен Гечев, Сашко Лозанов, Спас Благов, Таско Ерменков.

Кандидатите от ДПС с досиета са Дауд Ибрям, Мехмед Юмер, Рамадан Аталай, Сандо Захариев, Стоян Стоянов.

Сред кандидатите за депутати от „Изправи се! Мутри, вън!“ досиета от бившата ДС имат Вангел Арабаджиев и Дарин Кинов.

В листите на обединението „Ляв съюз за чиста и свята република“ около бившия премиер Жан Виденов има осем агенти на бившата ДС. Петима души с досиета има в листите на „Българските патриоти“ (ВМРО, „Воля“ и НФСБ). Четирима агенти има сред кандидатите на „Българско лято“, трима – в „Атака“ и двама във „Възраждане“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG