Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки хора в Канада починаха по време на гореща вълна с температури от близо 50°C


Хората в Канада търсят прохлада на брега на океана
Хората в Канада търсят прохлада на брега на океана

Десетки хора са починали през последните дни в югозападната част на Канада, съобщиха световните агенции. Случаите съвпадат с горещата вълна в страната, при която температурите достигнаха близо 50°C.

През последните 5 дни температурата на въздуха в провинцията Британска Колумбия достигна рекордни стойности, като във вторник тя се повиши до 49.6°C.

Поне 233-ма души са починали в провинцията в периода между 25 и 28 юни, което е със 100 души повече от средния брой за 4-дневен период. Властите казаха, че броят на жертвите вероятно ще сe покачи, когато всички данни бъдат обработени.

“От началото на топлинната вълна миналата седмица отделенията по съдебна медицина на Британска Колумбия отчитат чувствителен ръст на смъртните случаи, за което екстремните температури вероятно са допринесли”, посочиха властите.

В понеделник Британска Колумбия затвори училищата и университетите заради горещата вълна.

През последните дни температурите в северозападната част на САЩ също достигнаха рекордни стойности, като и там се наблюдава ръст в смъртността.

Според експерти климатичните промени ще доведат до ръст в честотата на екстремните метеорологични явления, каквито са топлинните вълни. Установяването на причинно-следствена връзка между конкретни явления и глобалното затопляне обаче предполага задълбочен анализ, напомнят специалистите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG