Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд почина на 88 години


Доналд Ръмсфелд

Бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд, който ръководеше американската инвазия в Афганистан след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. и след това беше главният архитект на войната в Ирак, почина на 88-годишна възраст.

„С дълбока тъга споделяме новината за смъртта на Доналд Ръмсфелд, американски държавник и всеотдаен съпруг, баща, дядо и прадядо. Той беше заобиколен от семейството си в любимия си Таос, Ню Мексико“, се казва в изявление на близките му, разпространено на 30 юни.

Ръмсфелд започва кариерата си в правителството, когато е избран в Камарата на представителите на САЩ през 1963 г. и след това служи два пъти като министър на отбраната.

Бившият офицер от американския флот за първи път оглавява Пентагона през 1975 г. Второто му назначение на поста е през 2001 г. След терористичните атаки през септември 2001 г., Ръмсфелд ръководи първоначалната американска атака срещу базите на Ал-Кайда в Афганистан.

През 2003 г. Ръмсфелд и тогавашният вицепрезидент Дик Чейни имаха основна роля за пренасочване на вниманието към Ирак, базирано на неверни твърдения на САЩ, че тогавашният иракски президент Саддам Хюсеин разполага с оръжие за масово унищожение.

Американските сили бързо свалиха иракското правителство, но скоро след това офанзивата им затъна в борба с бунтовнически милиции, тъй като Ирак се изправи пред смъртоносен цикъл на насилие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG