Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нов свят". Си Цзинпин обяви, че Китай е изградил "умерено проспериращо общество"


Си Цзинпин произнася телевизионното си обръщение от площад "Тянанмън" в Пекин
Си Цзинпин произнася телевизионното си обръщение от площад "Тянанмън" в Пекин

Китай е постигнал целта си да изгради "умерено проспериращо общество". Това обяви президентът на азиатската република Си Цзинпин по време на своя едночасова телевизионна реч на площад "Тянанмън" в Пекин по повод 100-годишнината на Китайската комунистическа партия.

"Китайският народ не само умее да унищожава стария свят, но и успяха да създадат един нов свят. Само социализмът може да спаси Китай", каза Си, когото мнозина наблюдатели определят като най-влиятелния китайски лидер след Мао Цзедун.

В едночасовото си телевизионно обръщение той обеща да изгради мощна армия, призова за "обединение" на Тайван и подчерта автономията на Хонконг и Макао. Си добави, че китайският народ никога няма да позволи да да бъде тормозен или угнетяван от чужди сили.

Честването на 100-годишнината на Китайската комунистическа партия става факт в момент, когато втората по големина икономика в света се разглежда все повече от Запада като политически, икономически и военен съперник.

Си Цзинпин посвети голяма част от речта си на социалните и икономическите постижения на 92-милионната партия, включително изваждането на стотици милиони хора от състояние на крайна бедност през последните четири десетилетия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG