Връзки за достъпност

Извънредни новини

Свободно преминаване между България, Румъния и Чехия. Какви са новите правила


От 1 юли в България действат нови противоепидемични мерки, включващи подробни правила за влизане в страната в зависимост от степента на заболяемост в държавата, от която идва пътуващият. Новият режим беше утвърден със заповед на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и публикуван на сайта на ведомството.

Правилата за влизане в България предвиждат три зони, в които се разпределят страните, от които идват пристигащите – зелена, оранжева и червена. Извън тези зони са единствено Румъния и Чехия, с които София вече е постигнала споразумения за „свободно преминаване на реципрочна основа“.

В момента в Зелената зона са поставени Австрия, Германия, Естония, Исландия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словакия, Унгария, Финландия, Хърватска, Гърция, Дания, Италия, Словения, Франция, Норвегия, Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана.

Пристигащите от тези държави трябва да представят пред бърлгарските власти валиден сертификат за ваксинация срещу COVID-19, прекарано заболяване или отрицателен резултат от тест. При липса на такъв документ, хората, идващи от страна от Зелената зона, ще бъдат поставяни в 10-дневна карантина.

Оранжевата зона включва всички държави, които не попадат в другите две зони. Пристигащите от такава страна също трябва да предоставят валиден сертификат за COVID-19. Освен това българските власти ще са длъжни да изследват не по-малко от 5% от идващите от държави от тази зона с бързи антигенни тестове.

Хората, идващи от страни, поставени в Червената зона, няма да се допускат на територията на България. Към момента такива държави са Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Бразилия, Република Южна Африка, Ботсвана, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Тунис, Оман, Малайзия, Монголия, Колумбия, Чили, Уругвай, Аржентина, Бразилия, Парагвай, Боливия, Перу, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Куба и Доминикана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG