Връзки за достъпност

Извънредни новини

Взрив е избухнал в румънска рафинерия за суров петрол на Черно море


Взрив е избухнал в румънската рафинерия за суров петрол "Петромидия" на Черно море, предаде Ройтерс. Според първоначалната информация двама души са пострадали. Засега причината за експлозията не се съобщава.

Министърът на околната среда Барна Танцос, цитиран от БГНЕС, каза, че въздействието върху околната среда може да бъде голямо. Зоната на експлозията е отцепена с цел безопасност, но опасността от експлозии и нов пожар са високи.

"Петромидия" е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа. Тя се намира на брега на Черно море, в близост до най-голямото пристанище на Румъния – Констанца.

Рафинерията има годишен капацитет за преработка от 4,8 милиона тона на година или 100 000 барела на ден. Тя е собственост на „Ромпетрол Груп“), притежавана от казахстанската нефтена и газова компания КазМунайГаз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG