Връзки за достъпност

Извънредни новини

Карстен Вархолм, който подобри един от най-старите рекорди и се прицели в Олимпиадата


Карстен Вархолм
Карстен Вархолм

Той е двукратен световен шампион в бягането на 400 метра с препятствия. 7 от 15-те най-добри резултата в историята на дисциплината са негови. В четвъртък подобри и 29-годишния световен рекорд.

Карстен Вархолм е едва на 25, но след постижението си от тази седмица твърдо се наложи като една от най-ярките фигури в съвременната лека атлетика.

Вархолм подобри световния рекорд по време на старт от Диамантената лига в родната му Норвегия. Двукратният световен шампион избяга трасето за 46,7 секунди, подобрявайки с 8 стотни постижението на американеца Кевин Йънг, който завоюва досегашния рекорд по време на Олимпийсите игри в Барселона през 1992 година.

„Знаех, че съм способен на високи постижения. Едно обаче е да знаеш, че си добре подготвен, а съвсем друго е да излезеш на трасето и в действителност да се състезаваш”, каза Вархолм в интервю след бягането.

Състезателят е роден и израснал в градчето Улстайнвик сред норвежките фиорди. Има постижения в редица лекоатлетични дисциплини. На 17-годишна възраст печели 8 златни медала от Норвежкото първенство по лека атлетика за младежи на закрито. По време на Световно първенство по лека атлетика за младежи на IAAF в Украйна, Вархолм печели златото в дисциплината „октатлон”.

През последните години норвежкия лекоатлет постепенно, но сигурно се приближава до постижението на Йънг от 92-ра, което е и един от най-дълго държаните рекорди в историята на леката атлетика. През 2020 година норвежката надежда е на косъм от това да подобри постижението по време на старт от Диамантената лига в Стокхолм.

С резултата от 46,86 секунди, който той постига тогава, Вархолм се превръща в първия състезател в историята на дисциплината, който 2 пъти в кариерата си слиза под границата от 47 секунди. Всичко това води до четвъртък.

„Беше перфектният момент. Всички говореха за този рекорд, а аз знаех, че мога да го подобря. Много горд и щастлив съм в този специален момент”, каза Вархолм.

Постижението на 25-годишния състезател дойде по-малко от седмица след като американецът Рей Бенджамин се доближи на 5 стотни от рекорда на Йънг по време на старт от квалифиите за Олимпийските игри в Токио.

Коментаторите предвиждат, че предстоящата надпреварата на 400 метра с препятствия в Токио ще прерасне в титаничен сблъсък. Резултатът, с който Вархолм се наложи като фаворит за олимпийското злато покачи още повече очакванията за състезанието.

XS
SM
MD
LG