Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще започне да бракува ваксини до месец


Проф. Красимир Гигов
Проф. Красимир Гигов

България ще трябва да бракува част от ваксините срещу коронавирус, с които разполага. Това стана ясно от думите на проф. Красимир Гигов от Националния обществен съвет по ваксинации.

Пред БНТ Гигов каза, че през следващия месец ще изтече срокът на годност на онези ваксини, които са били внесени най-отдавна. Предвиденото бракуване се отнася до тях.

Професорът не уточни от какъв вид са ваксините, нито какво количество трябва да бъде унищожено. Той каза, че България е внесла общо 4,6 млн. дози ваксини, а е използвала само около 1,8 млн. от тях.

Новините идват на фона на сходни проблеми в други държави. В началото на юни САЩ съобщиха за неизползвани ваксини, чийто срок на годност изтича до месец. Канада, която установи, че има около 50 000 неизползвани ваксини на АстраЗенека, реши да удължи с един месец крайния им срок - до 1 юли 2021 г.

На 1 юли компанията Пфайзер/БионТек каза, че Израел не бива да използва ваксините й след посочения срок на годност. Това стана след като страната отправи няколко запитвания в този смисъл до компанията производител. В случая с Израел става дума за 1,4 млн. дози, които трябва да бъдат употребени до 31 юли, написа вестник The Times of Izrael. Страната обсъжда експресни доставки на тези ваксини за Великобритания в замяна на нови, които да получи от Лондон през септември.

Трите най-популярни ваксини - на Пфайзер, Модерна и Янсен имат срок на годност от 6 месеца, ако се съхраняват при определените от производителя условия. Този срок започва да тече от момента на производството на медикамента.

Първите доставки на ваксини бяха осъществени незабавно след произвеждането им, което стана малко преди Нова година. Тези от тях, които са пристигнали в съответните държави в самото начало, без да бъдат употребени досега, би следвало да имат срок на годност, валиден най-късно до средата или края на юни.

Разпределението на ваксините по света е неравномерно, съобщи преди месеци Световната здравна организация. Експертите й отбелязаха, че най-развитите страни се презапасяват с медикаментите, докато по-бедните държави в Африка и Азия нямат достъп до тях.

България е последна в класацията на европейските държави по напредък на ваксинациите. Напълно ваксинирани в момента са 820 975 души - под 15% от населението. За постигане на колективен имунитет е нужно да се ваксинират 70% от хората.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG