Връзки за достъпност

Извънредни новини

Енергийният министър поиска уволнения в "Булгартрансгаз" заради "Турски поток"


Бойко Борисов открива първия участък от новото газово трасе, което е продължение на "Турски поток". 21 октомври 2019 г.
Бойко Борисов открива първия участък от новото газово трасе, което е продължение на "Турски поток". 21 октомври 2019 г.

Министърът на енергетиката е поискал уволнението на ръководството на "Булгартрансгаз" ЕАД, съобщи БТА, като се позова на информация от институцията. Искането е отправено към държавната компания Български енергиен холдинг (БЕХ), който е собственик на "Булгартрансгаз".

Повод за искането на министъра е това, че дружеството не е спазило нормативните изисквания и не е получило предварително одобрение на клаузите по договорите за "Турски поток".

"Турски поток" е руски газопровод, който свързва Русия с Турция по дъното на Черно море, а оттам продължава с разклонения към други страни от югоизточна и централна Европа. Бившият премиер Бойко Борисов наричаше българската част от трасето "Балкански поток".

В доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от миналия петък е посочено, че "Булгартрансгаз" ЕАД не е поискало от тях предварително одобрение на строителните дейности и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за българската част от трасето. Това е нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, отчитат от КЕВР.

Този доклад потвърждава "основни изводи на Министерството на енергетиката за управлението на газовото дружество", казват от институцията, ръководена от министър Андрей Живков. В началото на мандата на служебното правителство Живков каза, че в резултат на мащабната инвестиционна програма на "Булгартрансгаз" ЕАД задълженията на дружеството драстично се увеличават.

Тогава той каза, че трупането на дългове би се оправдало само ако предполага повишаване на паричните потоци в компанията - прогноза, която не се потвърждава от направения финансов анализ на "Турски поток".

Сключените договори за заем от страна на "Булгартрансгаз" ЕАД са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. днес, посочват от министерството. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но "Булгартрансгаз" ЕАД изобщо не е уведомило комисията за тях.

Проверката на КЕВР е била разпоредена на 5 април 2021 - само ден след парламентарните избори, които бяха спечелени от ГЕРБ, но не успяха да доведат до съставяне на правителство.

Искането за уволнения в "Булгартрансгаз" ЕАД идва малко след получения нов мандат на ръководството, оглавявано от Владимир Малинов. Постът си там запази и съпругът на пиарката на премиера Бойко Борисов Севделина Арнаудова – Делян Димитров. В управата влезе Дарина Колева, която замени отстранената още в края на януари 2021 г. Таня Захариева и която пряко се занимаваше с провеждането на обществените поръчки за строежа на газопровода "Турски поток" на българска територия, пише Медиапул.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG