Връзки за достъпност

Извънредни новини

Земеделското министерство е разрешило "принципен отстрел" на мечка, нападнала човек


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Министерството на земеделието е дало принципно разрешение да бъде отстреляна мечката, нападнала жена край Белица. Това съобщи пред Свободна Европа служебният ресорен министър Христо Бозуков.

Той каза, че разрешението е принципно, а действието му зависи от редица обстоятелства. На първо място дали животното ще бъде умъртвено зависи от ловните дружинки и от кмета на Белица, където се е случил инцидентът.

Впоследствие от Министерството на земеделието потърсиха сами връзка със Свободна Европа и поясниха, че разписването на подобен документ е законово регламентирано и такъв е протоколът за действие в определени ситуации: нападение над човек, животни или кошери.

Хранилки високо в планината

"Преди да се пристъпи към изпълнение ще се опитаме да изтеглим мечката нагоре в планината", казаха от институцията. И уточниха, че това се прави от експерти, с поставяне на хранилки на определени места, така че животното да бъде привлечено на места, които не се посещават от туристи и мести жители.

В началото на месец юли мечка нападна 33-годишна жена край Белица. Жената е с наранявания по тялото и беше настанена за лечение в болницата в Разлог. Нападението е станало близо до Парка за танцуващи мечки, а жената се е спасила след като групата, с която била, се е развикала. Така дивото живото се е изплашило и е избягало.

Веднага след инцидента ловните дружинки от региона обявиха, че чакат разрешение да отстрелят мечката.

Кметът на Белица Радослав Равенски обаче съобщи пред бТВ в понеделник сутринта, че засега мечката няма да бъде отстрелвана.

От Министерството на земеделието поясниха, че към убийство на животното може да се прибегне едва при друга проява на агресия. "Ако мечката бъде преместена в недостъпни места, не би трябвало да има проблем", смятат експертите в министерството.

Министър Бозуков пък коментира пред Свободна Европа, че главната дейност в момента е да се защитят хората: "Разберете ме, трябва да се подпише този документ, той е принципен, с цел да се защити животът на хората. Но това не означава непосредствено убийство", коментира той.

Министърът каза, че му предстоят разговори по въпроса със Софийския зоопарк и ръководството на Парка за танцуващи мечки.

Експертите: проблемът е по-голям

Свободна Европа потърси за мнение експерта по вида Владимир Тодоров. Той е биолог към института по биоразнообразие в БАН, основател на организацията "Мечешки истории" и част от екипа за проблемни мечки към WWF. Тодоров разясни, че ситуацията крие потенциална опасност на "саморазправа на хората с животните".

"Съществува следният проблем: ако не беше издадено разрешение за отстрел, беше напълно възможно хората в региона сами да решат и да започнат да избиват мечките. Ние, които се занимаваме с мечки, ставаме свидетели на подобно нещо всяка година. Затова държавата трябва да поема отговорност", смята Тодоров.

Той разказва, че всяка година в България се избиват десетки мечки, въпреки че те са законово защитени. "Ако за тази мечка няма разрешение да бъде убита, местните ще започват да избиват, която мечка видят, което е много по-опасно за популацията", твърди експертът.

Тодоров отхвърли възможността мечката да бъде заловена и откарана в зоопарк. "Това е диво животно, не е родено в зоопарк. Затварянето му там е изтезание, а убийството на този фон изглежда по-хуманно", каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG