Връзки за достъпност

Извънредни новини

Скай Браун - най-младата олимпийска състезателка, която иска момичетата да не се страхуват


Скай Браун
Скай Браун

Скейтбордът не е само за момчета. Това е посланието на най-младата олимпийска състезателка Скай Браун. Когато участва в Игрите през юли в Токио, тя ще бъде само на 13 години и 11 дни. Тя е част от отбора на Великобритания, а дисциплината по скейтборд е на Олимпиадата за първи път.

Мисията, на която Браун е отдала детските си години до момента, е да вдъхновява всички момичета по света, че спортовете са и за тях.

"Аз просто много се вълнувам да съм на Олимпиадата. Да карам на нов терен, да съм пак с всичките си приятели и, надявам се, да спечеля златния медал и да вдъхновя хората", казва тя в интервю за Гардиън.

Скай Браун по време на тренировка
Скай Браун по време на тренировка

Младата атлетка допълва, че все още не е осъзнала изцяло какво ѝ предстои.

"Чувството е невероятно. То е повече от сбъдната мечета. Имам предвид, че е пълна лудница. Толкова съм надъхана и ще дам най-доброто от себе си", казва Браун.

Титлата на най-млад олимпиец Скай наследява от Марджъри Хинтън – най-младата плувкиня на Олимпиадата през далечната 1928 г.

"Чувствам се като малкото момиче, което се раздава много и се надявам, че като хората видят това, те ще се вдъхновят да опитат скейтбординг и да разберат колко е креативен".

Но най-голямата цел на Браун е да привлече други млади момичета, които си мислят, че спортът не е за тях.

"Като отидеш на някой скейт парк, виждаш, че там има основно момчета. Аз мисля, че понякога момичетата се страхуват да са единствените момичета там и да бъдат обсъждани от момчетата", казва Скай.

Въпреки възрастта си Браун вече се е сблъсквала с големи предизвикателства по пътя към Олимпиадата. Миналата година тя преживява сериозен инцидент със скейтборда. Баща ѝ казва, че е чист късмет, че още е жива, след като състезателката пада тежко, удря си главата и лявата ръка и изпада в безсъзнание.

Браун разказва, че възстановяването наистина е било тежко, но не е загубила увереността си.

"Не бях изплашена изобщо. Просто исках да карам пак. Много се вълнувах и даже се чувствах по-силна. Даже исках да пробвам нови неща", казва тя.

Браун е родена в Япония, но се мести в САЩ като дете. Баща ѝ Стю Браун е англичанин, а майка ѝ Миеко е японка. Прекарва целия си живот до момента между двете държави – САЩ и Япония, където тренира и учи. Заради произхода на баща си семейството решава да се състезава от отбора на Великобритания.

В момента Скай Браун е трета в света в скейтборда. Наскоро спечели сребърен медал на US Dew Tour и трето място на световното първенство в Рио де Жанейро през 2020 г. Тя е запалена по футбола, сърфа и джиу джицу, които практикува в свободното си време.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG