Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рашков влезе в сблъсък с прокуратурата и ГЕРБ заради разкрития за купуване на гласове


Бойко Рашков по време на честването на 142-годишнината от създаването на МВР
Бойко Рашков по време на честването на 142-годишнината от създаването на МВР

Разкрития за две схеми за купуване на гласове провокираха сблъсък между служебния вътрешен министър Бойко Рашков, прокуратурата и ГЕРБ в понеделник. Бившият премиер Бойко Борисов иронизира работата на МВР по тези случаи, а държавното обвинение разпространи позиция, в която обвини министъра в „грубо посегателство“ срещу независимостта му.

Първоначално Рашков обяви в интервю пред БНР, че негови подчинени са разкрили схема за изборни престъпления в Пловдив, която е работила в полза на ГЕРБ. По думите му става въпрос за търговия с ромски гласове в кв. „Столипиново“, за които са плащани по 30 лв.

Рашков съобщи, че са открити списъци с над 2000 описани гласа, като срещу всяко едно от имената имало суми. Той каза, че четирима свидетели, получили такова заплащане, са били разпитани пред съдия като са направили пълни признания и са посочили хората, които са им осигурили средствата.

Дамаджани и "милиционерщина"

Междувременно лидерът на ГЕРБ иронизира тези твърдения на вътрешния министър, позовавайки се на информация от пловдивската прокуратура, че при акция срещу купуване на гласове в търговски обект в кв. „Столипиново“ са били иззети 11 стъклени дамаджани с течност с миризма на алкохол, 50 чифта маратонки, както и пари.

Вижтe кaкви aкции прaвят – c дъх нa aлкoхoл.
Бойко Борисов

„Нe cтe ce уплaшили, a? Кaтo глeдaм – никaк. Вижтe кaкви aкции прaвят – c дъх нa aлкoхoл. Нaмeрили дaмaджaни. Aмa кaквo дa нaмeри Бoйкo Рaшкoв. Тoй e кaтo мeчкa-cтръвницa. Aкo зaрoвитe гoрe eднa дaмaджaнa, щe я нaмeри и нeя. Нe иcкaт дa имaт oпoнeнти, зaтoвa плaшaт. Тaкa e билo и прeди, тaкa e и ceгa“, коментира Борисов по време на партиен митинг в Рибарица и призова полицаите да не допускат да ги „върнат към милиционерщината“.

„Прокуратурата ще разкрие дали дамаджаните имат някакво правно значение, това ще се види. Борисов може да даде отговор на този въпрос. Прокуратурата трябва да даде повече информация от тук насетне“, отговори му задочно Рашков с уточнението, че държавното обвинение трябва да информира дали по случая в Пловдив вече има образувано разследване.

Малко след това последва нова реакция от Рашков, който в понеделник присъстваше на честванията по случай 142-годишнината от създаването на МВР. Той се възмути, че бившият премиер си позволява да нарича служителите на реда „милиционери“ точно на празника им и изнесе данни за още една схема за купуване на гласове, подчертавайки, че тя също е свързана с ГЕРБ.

Списъци с избиратели в Хасковско

„В имущества на лица, свързани с ГЕРБ в Хасковско, са намерени списъци с 28 000 избиратели, които по първоначални данни са използвани на предходните избори на 4 април и е подготвено тяхното използване и за изборите, които предстоят в неделя. Вие сами преценете този голям брой избиратели за такъв район като Хасково какво означава“, каза Рашков.

Трябва да започне много сериозно разследване от хасковската прокуратура.
Бойко Рашков

Той добави, че „трябва да започне много сериозно разследване от хасковската прокуратура, защото не са чести случаите, в които се откриват такива огромни списъци с избиратели, на които се разчита да съдействат на партия ГЕРБ на предстоящите избори“. Според него сред доказателствата за схемата има и визитна картичка на кандидат-депутат от ГЕРБ в региона – Георги Станков.

Впоследствие ръководителят на Главна дирекция „Национална полиция“ Станимир Станев съобщи, че по случая са задържани трима души – двама братя заедно със сина на единия. По думите му те работят в предприятие за дезинфекция.

Изявленията на Рашков провокираха още реакции от ГЕРБ. Бившият депутат Тома Биков определи изнесените от вътрешния министър данни като „силен шум от страна на един доста объркан човек, който броди из българския ефир през последните два месеца“.

"Чадър" и прокурорско възмущение

На този фон Рашков отправи сериозни критики към работата на прокуратурата, подчертавайки, че „очевидно, от това ръководство на прокуратурата не може да очакваме съдействие, а само спънки и противодействие“. Той дори отбеляза, че има информация за това, че прокуратурата по места е „получила като че ли указания“ по всякакъв начин да се неглижира полицейския труд срещу купуането на гласове. Според вътрешния министър над участниците в схемата в Хасковско „очевидно е имало чадър“.

Медийните му изяви провокираха и официална позиция от прокуратурата. В нея Рашков беше обвинен за „грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата“ и „опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства“.

В края на официално изявление на прокуратурата се уточняваше, че то ще бъде изпратено до „президента, Европейския парламент, до Европейската комисия, до посолствата на държавите членки на Европейския съюз в България, както и до посолствата на САЩ и на Обединено кралство Великобритания“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG