Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пълна глупост". Финансовият министър опроверга ГЕРБ за това, че данъците се вдигат


Министърът на финансите Асен Василев
Министърът на финансите Асен Василев

Министърът на финансите Асен Василев опроверга твърденията на ГЕРБ за повишаване на данъците. Той увери, че корпоративният данък в България остава 10% и не се повишава.

По-рано днес Томислав Дончев и Тома Биков от ГЕРБ казаха, че на 30 юни кабинетът е взел еднолично решение за повишаване на данъка. Това е станало без да се проведе "обществено обсъждане, без тристранки, без оценка на ефекта на въздействие", каза Биков.

Според бившата социална министърка Деница Сачева ако това решение се вземе, бизнесът ще загуби 1,25 млрд. лева.

Спорът между ГЕРБ и кабинета произтича от решение на лидерите на страните от Г-7, взето през юни. То предвижда нов глобален данък печалба от 15% за големите международни корпорации. На 1 юли България стана една от 130-те държави, подкрепили решението за подобна реформа.

Идеята за налагане на глобален данък се обсъжда от поне 4 години и поне още толкова ще са необходими, за да бъде приета и да влезе в сила, прогнозира на брифинг в понеделник Асен Василев. Когато бъде въведен, той няма да засегне българските фирми, добави той.

След като лидерите на Г-7 се договориха за създаването на глобален данък, предстои споразумението им да отиде за политическо одобрение на срещата на Г-20 във Венеция, която ще се състои през следващата седмица.

Плановете са новият глобален данък да стане факт през 2023 г., но Василев е скептичен, че това е възможно да се случи дори и тогава, заради тромавата бюрократична процедура. Такава норма трябва първо да мине през решение на ЕК и директиви на ЕС, след които новата идея да влезе в националните законодателства.

Когато промяната стане факт, тя ще засегне десетина международни компании, работещи в България, каза Василев. За пример той посочи големите търговски вериги и фирми, работещи в областта на високите технологии.

Министърът определи като спекулации и "пълна глупост" твърденията за предстоящо вдигане на корпоративния данък в България с 50%. Това са "целенасочени лъжи в условията на предизборна кампания", каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG