Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма оцелели от самолетната катастрофа на самолета Ан-26 в руския Далечен изток


Самолет "Антонов Ан-26". Снимката е илюстративна.
Самолет "Антонов Ан-26". Снимката е илюстративна.

Руските власти съобщиха, че няма оцелели сред 28-те души на борда на самолета модел "Антонов АН-26". Той изчезна от радарите по-рано във вторник над полуостров Камчатка в източна Русия.

Самолетът, който е летял от регионалната столица Петропавловск Камчатски до град Палана, е загубил връзка с контролния център при опит за кацане, допълват властите.

Вече са намерени останки от машината, съобщават международните агенции. Провежда се разследване на инцидента, както и акция по намирането на останките, в която участват два хеликоптера, самолет и няколко кораба, съобщават руските медии.

Регионалният клон на Министерството на извънредните ситуации съобщи, че на борда на самолета е имало 22 пътници и шестима членове на екипажа. По-късно беше съобщено, че няма оцелели. Повечето пътуващи са от Палана - град с 3 000 души население. Сред пътниците са четирима областни съветници и кметът.

Машината е била собственост на компанията "Камчатско авиационно предприятие" и се използва от 1982 г. Директорът Алексей Кабаров съобщи, че самолетът е бих технически изправен.

През последните години в Русия имаше няколко смъртоносни въздушни инцидента, които се дължат на лошата поддръжка на самолетите и нестабилните стандарти за безопасност. Последният голям въздушен инцидент в Русия се случи през май 2019 г., когато самолетът „Сухой Суперджет-100“ на авиокомпания „Аерофлот“ кацна и се запали на пистата на московско летище. Загинаха 41 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG