Връзки за достъпност

Извънредни новини

След нова заявка за обогатяване на уран. Западът постави под въпрос преговорите с Иран


Иран информира Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че планира да произвежда обогатен метален уран с чистота до 20% за реакторно гориво, съобщава МААЕ, предадоха "Ройтерс" и Би Би Си.

МААЕ заяви, че процесът по производство на обогатен метален уран ще включва различни етапи, с което намекна, че ще е необходимо време за неговото осъществяване. Западните сили вече се противопоставиха на производството на малки количества необогатен уран и на иранските планове за производство на обогатен уран, който може да бъде използван за създаването на атомна бомба.

След съобщението и САЩ и Великобритания, Германия и Франция предупредиха Иран, че усилията за обогатяване на уран могат да попречат на преговорите във Виена за съживяване на ядрената сделка.

САЩ окачествиха решението на Иран да обогатява метален уран като стъпка назад, но изтъкнаха, че прозорецът на дипломацията за съживяване на иранското ядрено споразумение все още е отворен. "Тревожно е, че Иран избира да ескалира неизпълнението на задълженията си по ядреното споразумение", това е "поредната злощастна стъпка назад на Иран", заяви говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс.

Великобритания, Германия и Франция заявиха, че са сериозно загрижени от решението на Иран да произвежда обогатен уран. Съответното изявление е публикувано на уебсайта на германското правителство.

"Ние, външните министри на Франция, Германия и Обединеното кралство, сме сериозно загрижени от последния доклад на Международната агенция за атомна енергия, потвърждаващ, че Иран е предприел стъпки за производство на обогатен уран", се казва в изявлението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG