Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новото ръководство на ББР е вписано в Търговския регистър


Кирил Петков
Кирил Петков

Новият Надзорен съвет на Българската банка за развитие (ББР) вече е вписан в Търговския регистър и функционира. Това обяви на брифинг министърът на икономиката Кирил Петков.

„От днес нататък тази банка е наистина за малките и средни предприятия. Всички препятствия, които минахме, завършиха успешно. Сега имаме надзор, който е много професионален, фокусиран върху целите, които трябва да се изпълнят. ББР от днешна дата ще работи само и единствено за малки и средни предприятия със заеми под 5 млн. лв.”, посочи той.

Вписването на новия надзор става възможно, след като старият е отказал да обжалва решението трети път. Вписването беше временно спряно на 25 юни от Софийския градски съд заради жалби от старите членове. Ситуацията се повтори и пет дни по-късно, отново след жалби от членовете.

Радвам се, че от съществуващия надзор не подадоха трета жалба. Радвам се, че и те решиха, че това е най-разумното, каза Петков. Той допълни, че при това положение няма да ги съди за вреди, както беше казал преди дни.

Междувременно икономическият министър коментира, че „първите разкрития на новия надзор“ са били изненадващи за него.

Заплатите на определени управители на банката стигали до 60 хиляди лева в някои месеци, добави Петков и заяви: „Който иска такива заплати, да ходи в частния сектор, а не да се възползва от нашите данъци“. „Тези суми дори мен накараха да ахна“, каза той.

Програмата „Възстановяване” ще бъде подпомогната от ликвидността в ББР, каза още икономическият министър.

Министърът на икономиката обяви, че ще има нова подкрепа за малките предприятия с оборот над 500 хил. лева, за които ще бъдат насочени още 106 млн. лв. Така още 3694 предприятия, които отговарят на условията, ще бъдат подкрепени. Очаква се това да се случи още в близките седмици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG