Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ректорът на ЮЗУ е глобен за конфликт на интереси за бонус от 142 000 лв.


Югозападният университет "Неофит Рилски"
Югозападният университет "Неофит Рилски"

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е глобила ректора на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград Борислав Юруков за наличие на конфликт на интереси, съобщиха от институцията.

Причината е, че той е подписал заповеди, въз основа на които е получил бонуси в общ размер на 142 300 лв. Юруков е глобен с 10 000 лв. и в допълнение КПКОНПИ отнема получените от него суми. Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС).

Между декември 2017 г. и декември 2020 г. Юруков е подписал общо 21 заповеди за определяне на допълнително възнаграждение на преподаватели и служители от администрацията на ЮЗУ.

Сред получилите бонуси е и той самият. От КПКОНПИ уточняват, че ректорът е трябвало да се отведе от взимането на решение, което засяга лично него. Пред комисията Юруков е заявил, че не е взимал решенията еднолично.

От антикорупционната комисия добавят, че "в по-голямата си част заповедите на ректора са издадени въз основа на решения на Ректорския съвет, който има само помощни и консултативни функции и няма правомощия да взема такива решения".

Според КПКОНПИ Борислав Юруков е "единственият оторизиран да взема решения и да издава заповеди". Оттам допълват, че ВАС вече е признавал наличието на конфликт на интереси при сходен казус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG