Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не иска да го снимат". "Ще уволни главния прокурор". Слави пред Льо Монд


Слави Трифонов. Стоп кадър от предаване, излъчено през 2019 г. по бТВ.
Слави Трифонов. Стоп кадър от предаване, излъчено през 2019 г. по бТВ.

Слави Трифонов е болен, но решен да извършва реформи, без да казва публично какви са кадровите му намерения. Такъв е портретът на лидера на "Има такъв народ", който френският вестник Льо Монд предлага в броя си от 7 юли 2021 г.

От интервюто на Трифонов, дадено на 21 юни, става ясно, че той иска да свали от поста му "спорния главен прокурор", че е за въвеждането на еврото и за безусловно членство на България в НАТО и ЕС, като се дистанцира от Русия.

Интервюто идва след месеци мълчание на Слави Трифонов, който не говори пред български медии, а отказва и срещи с политическите сили, на които сам е казвал, че симпатизира. Във вторник съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че не е успял да се срещне с него, макар че е предложил да проведат разговор за намеренията на политическите сили.

На изборите на 4 април тази година Трифонов беше избран за депутат, но никога не дойде в парламента. Той не е кандидат в изборите, които предстоят на 11 юли.

Данните на почти всички социологически агенции сочат, че "Има такъв народ" (ИТН) е втора политическа сила, която изостава от водещата партия ГЕРБ с по-малко от процент. Това означава, че е напълно възможно в неделя ИТН да се окаже и първа политическа сила.

„Ендемичната корупция в България дава път на най-невероятни кандидатури“, пише Льо Монд и напомня кариерата на Слави в поп-фолка и телевизията.

Авторът Жан-Батист Шастан споменава "настойчивите софийски слухове", според които Трифонов има проблеми със здравето, и твърди, че Слави "трудно успява да седи на канапето в обширния си офис", а до него има патерица. Слави е обяснил, че е имал счупване, от което трудно се възстановява.

"Трудно е за вярване, че този мъж по анцуг, с обръсната глава и сиво-синкав тен, който отказва да бъде сниман, може да вземе първенството в [предстоящите избори]", пише още в текста.

В интервюто за Льо Монд Слави Трифонов е казал, че ЕС трябва твърдо да се противопостави на турския президент Ердоган и на ексцесиите на унгарския премиер Виктор Орбан, в това число и на закона му, който забранява да се говори за хомосексуалност на децата. Но Трифонов е уточнил, че не би бързал с ратифицирането на Истанбулската конвенция, защото това „не е приоритетен въпрос“. Би искал ЕС да се трансформира в държава, а не да остане съюз на различни държави.

Пред френския вестник Слави Трифонов определя за свои модели в политиката бившата британска премиерка Маргарет Тачър, бившия американски президент Роналд Рейгън и сегашния държавен глава на Франция Еманюел Макрон.

Запитан за това кого би искал да види като премиер на страната, Слави Трифонов не е споменал ничие име. Текстът завършва така:

"Не е ли странно да се иска от българите да гласуват за него, без да знаят кой ще ги ръководи? „Не, не е странно“, уверява той (Слави) с втренчения си черен поглед. „Така е в пропорционалната система“. Подканени сме да не спорим много и да напуснем стаята.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG