Връзки за достъпност

Извънредни новини

Думата "план". Ето какво ще стане, ако има трета вълна на COVID-19


Здравният министър Стойчо Кацаров по време на брифинга в четвъртък
Здравният министър Стойчо Кацаров по време на брифинга в четвъртък

България ще се раздели на различни зони според броя на заразените с COVID-19 и за всяка зона ще бъдат прилагани адекватните за нея мерки. Тези мерки са разписани предварително, за да знаят хората какво да очакват, ако настъпи трета вълна на пандемията. Това стана ясно от брифинг на здравния министър Стойчо Кацаров, в който той представи Национален план за справяне с пандемията.

Това е първият план на здравните власти в България от месец март 2020 г., когато беше обявена пандемия от коронавирус. До този момент при ръст на заболеваемостта се взимаха внезапно обявявани мерки, които не винаги бяха едни и същи при сходни статистически данни за броя на случаите.

В страната ще има четири възможни зони, определяни според степента на заразяване в случай на нова вълна на пандемията и от броя на пациентите с коронавирус в болниците.

Първата зона е зелена и в нея ще попада всеки район на страната, в който има под 100 заразени на 100 000 население, изчислени на двуседмична база. За да бъде един район в зелената зона, трябва и още нещо - болниците в него да имат не повече от 2 500 легла, заети с болни от коронавирус.

В момента цялата страна представлява една обща зелена зона, защото случаите и заетите легла са по-малко от посочените.

Ако страната или отделни райони са в тази зона, то кината, театрите, заведенията на закрито, конгресите и пр. ще се провеждат при запълване на 50% от капацитета на залата.

Втората зона е оранжева и отговаря на между 100 и 200 заболели на 100 000 население, както и на 2 500 до 6 000 пациенти с коронавирус, настанени в болниците.

Ако приложим тази класификация със задна дата, ще видим, че части от България биха попаднали в оранжевата зона преди около 10 седмици.

Ако страната или отделни райони са в тази зона, то кината, театрите, заведенията на закрито, конгресите и пр. ще се провеждат при запълване на 30% от капацитета на залата.

Третата зона е червена и в нея попадат районите с 200 до 500 заболели на 100 000 души (все така изчислението е на двуседмична база) и от 6 000 до 9 000 болнични легла, заети от пациенти с коронавирус.

Части от България са попадали в тази зона в края на 2020 и началото на 2021 г.

Ако страната или части от нея са в тази зона, ще бъдат закрити моловете, казината и нощните заведения, кафенетата и ресторантите ще могат да работят само на открито и с ограничения, музеите и други културни институции ще могат да организират само инцидентни и контролирани събития, а във фитнесите и спортните самони ще може да има само индивидуални занимания. Спортните събития ще бъдат разрешени само за професионални състезания и без публика. Детските градини ще може да се посещават, ако родителите и персоналът са ваксинирани.

Четвъртата зона е тъмночервена. В нея попадат районите с повече от над 500 заболели на 100 000 души и над 9000 пациенти с коронавирус в болниците.

Ако страната се озове в тъмночервената зона, всичко ще бъде затворено, с изключение на аптеките, хранителните магазини и заведенията, доставящи храна по домовете. Училищата и университетите обаче ще работят, макар и по специално определен график. Детските градини ще работят само ако 100% от родителите и персонала са ваксинирани. Може да има и ограничения в придвижването вътре в страната.

За определянето на зоните е важен и процентът на пробите.

Според Стойчо Кацаров ще има нова вълна на коронавируса, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG