Връзки за достъпност

Извънредни новини

АПИ е сключвала договори, за които не е имала бюджет


Финансовият министър Асен Василев
Финансовият министър Асен Василев

Държавна институция е сключвала договори, за които не е имала средства и по този въпрос ще бъде сезирана прокуратурата. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев по време на дискусия в четвъртък.

Агенция "Пътна инфраструктура" е възложила на други фирми да извършат дейности, чийто бюджет надвишава четири пъти одобрения, каза Василев. Това е станало от януари 2020 до април 2021. Поетите ангажименти за текущ ремонт и поддръжка на пътища са на стойност над 2,5 млрд. лева над бюджета, с който разполага агенцията.

Това не отговаря на истината, написа във Фейсбук бившият председател на управителния съвет на АПИ Георги Терзийски. Той твърди, че в този период няма сключвани договори за текущи ремонти, а всички сключени договори са от предишни години и са сключени след проведени открити търгове.

Цялото ръководство на АПИ беше сменено в края на май тази година от служебното правителство. Това стана с аргумента, че агенцията е дала авансово 221 млн. лв. на държавното дружество "Автомагистрали" по договори за укрепване на свлачища, макар че за подобна дейност не е имало проектна готовност.

В последвалите седмици стана ясно, че АПИ е допуснала нередности в тол системата и в договорите за изграждане на нови участъци на магистрала "Хемус".

Преди да бъде съставено служебното правителство парламентарната комисия за разследване на наследството на ГЕРБ беше съобщила за първи път, че дружеството е сключило договори за над 4 млрд. лева без конкурс. Парите са били получени от държавната компания "Автомагистрали", която на свой ред е прехвърлила парите на частни изпълнители.

Проверките на служебното правителство впоследствие установиха, че това е било практика. Към нея се добавиха откритията, че в някои случаи за неизпълнение на договорите не е била предвидена адекватна неустойка и че повечето пари са били предоставяни авансово.

Новината, че парите са били договаряни, без АПИ да има бюджет за това, се появява за първи път.

"Това ниво на наглост и безотговорност може да се оправи само с правила и тежки наказания", каза Василев в четвъртък. "Тук една агенция си възлага дейности с лежерно нареждане към Министерския съвет да намери отнякъде парите", добави той.

Според него тези сметки трябва да се платят или да се пристъпи към предоговаряне с някои от фирмите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG