Връзки за достъпност

Извънредни новини

Службите в Беларус нахлуха в няколко независими медии. Арестувани са журналисти


Главният редактор на "Наша нива" Яхор Марцинович
Главният редактор на "Наша нива" Яхор Марцинович

Службите за сигурност в Беларус предприеха в четвъртък атака срещу няколко независими медии, публикуващи материали за антиправителствените протести срещу Александър Лукашенко. В резултат от действията на местните власти е блокиран сайтът на най-стария вестник в страната и са задържани главният му редактор и няколко журналисти от регионални медии.

Онлайн изданието „Наша нива“ съобщи на 8 юли, че агенти на службите са нахлули в офиса му и са арестували главния му редактор Яхор Марцинович. Сайтът неведнъж е публикувал видеозаписи, на които се виждат прояви на полицейска бруталност по време на антиправителствените демонстрации, започнали след преизбирането на Лукашенко за шести президентски мандат през миналия август.

Западът на признава официалните изборни резултати, а местните сили за сигурност предприеха жестоки мерки срещу протестиращите като арестуаха над 35 000 души и принудиха много активисти и опозиционни политици да избягат извън Беларус.

По информация на беларуската асоциация на журналистите, освен Марцинович, за разпит в четвъртък са били отведени и двама журналисти от „Наша нива“, както и счетоводителката на изданието.

Агентите на КГБ, беларуската агенция за държавна сигурност, са претърсили и две регионални медии – „Брест Газет“ в град Брест, разположен на границата с Полша, както и Intex-press в град Барановичи. В източния град Орша властите са задържали редактор на новинарския портал Orsha.eu и са претърсили дома на фотографа от изданието.

В Бобруйск, също в източната част на страната, е била задържана журналистка от независимия портал за новини Bobr.by. В североизточния град Витебск пък е бил арестуван журналист на свободна практика, а апартаментът на негов колега е бил претърсен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG