Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивши колумбийски командоси са заподозрени за убийството на президента на Хаити


Жовенел Моиз
Жовенел Моиз

Президентът на Хаити Жовенел Моиз е бил убит от отряд тежковъоръжени командоси, включващ 26-ма колумбийци и двама американци от хаитянски произход, съобщиха властите, които продължават да издирват поръчителите на убийството, предаде Ройтерс.

Държавният глава на островната страна беше убит при нападение в дома му в ранните сутрешни часове в сряда. Моиз беше избран за президент през 2017 г., а през следващата година срещу него беше открита стрелба, но той не беше дори ранен. В момента Хаити е изправена пред нарастваща хуманитарна криза и недостиг на храна.

На предавана по телевизията пресконференция късно в четвъртък началникът на полицията Леон Шарл съобщи, че са арестувани двама американци от хаитянски произход и 15 колумбийци, заподозрени за убийството. Трима от нападателите са убити, а други осем се издирват.

Във видеообръщение колумбийският министър на отбраната Диего Молано каза, че според предварителна информация замесените в нападението колумбйци са бивши членове на колумбийските въоржени сили. Той заяви, че Богота ще съдейства на разследването.

Хора се събраха около сградата на полицията, в която бяха задържани част от заподозрените участници в убийството на президента на Хаити
Хора се събраха около сградата на полицията, в която бяха задържани част от заподозрените участници в убийството на президента на Хаити

Въпреки политическата криза, предизвикана от убийството на президента, местните власти вече обявиха, че не възнамеряват да променят датата на изборите за държавен глава, насрочени за 26 септември. Тогава трябва да се проведе и референдум за нова конституция.

"Изборите не бяха насрочени, за да може Жовенел Моиз да стане президент, а за да имаме една по-стабилна страна и една по-стабилна политическа система", заяви пред Ройтерс Матиас Пиер, министърът на Хаити, отговарящ за организирането на изборите.

Пиер съобщи също така, че до избирането на нов президент на Хаити функциите на президент ще изпълнява изпълняващият длъжността министър-председател Клод Жозеф.

Проектът за нова конституция на Хаити предвижда предоставянето на широки правомощия на президента, премахването на сената и създаването на еднокамарен парламент и президентските избори занапред да бъде произвеждани само в един тур, добавя БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG