Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сигурна съм, че ще има правителство. Мая Манолова пред Свободна Европа


Мая Манолова

Председателят на коалиция "Изправи се! Мутри, вън!" Мая Манолова каза в интервю за Свободна Европа, че след изборите на 11 юли ще има правителство. "Сигурна съм", заяви категорично тя.

По думите й следващото правителство може и да няма монолитната подкрепа на мнозинството, което "ГЕРБ, Патриотите и ДПС имаха" в 44-то Народно събрание, но това не може да се тълкува като лошо. "Нито Слави Трифонов, нито Христо Иванов ще ми спестят моя грешка, нито аз тяхна", каза Манолова.

По думите й останалите партии в парламента ще трябва да обясняват защо подкрепят или не подкрепят дадено предложение на правителството.

Тя очерта и сферите, които според нея трябва да се реформират. Това е съдебната система, както и пенсионната и здравната системи.

По думите на Манолова в служебното правителство има министри, които е възможно да останат на постовете си и при редовен кабинет.

Пълният текст на интервюто:

- Г-жо Манолова, отбелязахте днес година от протестите от миналото лято - какво постигнаха те?

- Искаха две оставки, едната я получиха. Оставката на Борисов.

- Протестите не получиха оставката на Борисов, г-жо Манолова. На него му изтече мандатът.

- Да и подаде оставка. Това, което се случи след изборите на 4-ти април е яснотата за всеки, че Борисов повече няма да управлява, че ГЕРБ повече няма да има правителство, че той няма да бъде премиер. Страхът си тръгва и това се усеща във всички, които сме на улицата, които правим кампания сред хората. Надеждата се събужда и е ясно, че промените са необратими. Подготовка за всичко това бяха протестите миналото лято. Тяхна е заслугата и за усещането, че повече няма да има мутренски едноличен модел, че няма да има режим, че България е на практика на крачка от свободата. Но от друга страна не трябва да се залъгваме, че мутрите са си отишли и че победата на „добрите е сигурна“, защото икономическата мощ, силата, милиардите, раздадени без обществени или в конкурси само с един кандидат. Всички тези пари, включително и мръсните пари на ъндърграунда са на терен. Те се бият срещу формациите на промяната, те се бият срещу българските граждани. Това не трябва да бъде подценявано, затова е ключово важно в неделя да гласуваме.

- Споменахте „добрите“. Може ли конкретно да кажете кои намирате за „добрите“? Очевидно Борисов трябва да е лошият, но „добрите“ кои са, да изясним какво смятате.

- Формациите на промяната, които се борят срещу мутрите, срещу корупционния модел. Тези, които искаме върховенство на правото, свобода, демокрация, честни избори, свободни медии.

- Кои партии и коалиции включвате?

- Трите формации, които в предния парламент показахме, че можем да работим заедно, да поставим проблемите на гражданите на дневен ред. „Изправи се! Мутри, вън!“ (ИМВ), „Има такъв народ“ (ИТН) и „Демократична България“ (ДБ). Заявката, че ще направим мнозинство на промяната, на почтените, е направена от представители и на трите формации, така че българските граждани знаят какво ще се случи след 11 юли. Това, което обаче според мен е важно, ясно е че всяка формация повишава своето доверие, но имаме нужда от още подкрепа, от още доверие, така че да прескочим 121 народни представители. Затова е важно да се гласува за ИМВ и за другите две формации на промяната.

- Това е нещо ново. Вие призовавате не само за Вас да се гласува, а да се гласува и за останалите две партии. В този смисъл Вашите избиратели за нова тройна коалиция ли гласуват?

- Нашите избиратели ще гласуват за ИМВ, затова държавата да спре да е мащеха, а да е омбудсман, а затова да има повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, защита на потребителите – от монополите, от ЕРП-та. Да има здравна реформа, която да даде възможност за качествено здравеопазване без доплащане. Съдебна реформа – изходът на едно дело да не зависи от това дали знаеш телефона на премиера и колко си богат. За всичко това хората гласувайки за ИМВ ще гласуват за тази промяна. Но приключването с едноличния модел, доизгонването на мутрите, демутризацията на държавата може да се случи, когато трите формации имаме над 121 народни представители. Така че да не зависим от никоя от партиите ГЕРБ, ДПС и БСП за съставяне на правителство и за провеждане на важните реформи.

- Според социологическите изследвания обаче е възможно да зависите от останалите партии. Т.е. да нямате 121 депутати.

- Позволете ми да съм малко скептична към прогнозите, защото и в предния парламент половината от социолозите обясняваха, че нашата коалиция едва ли ще влезе в парламент. Оказа се, че не е така. Даже няма да се връщам назад, когато прогнозираха, че кметските избори в София на втория тур Фандъкова води с 20%. Оказаха се само 4%, а в резултат на това хиляди хора не излязоха да гласуват, така че не слушайте социолозите, слушайте собствения си глас и съвест затова, че на следващите избори просто трябва да излезем и да гласуваме.

- Пак ще ви върна на въпроса – ако нямате 121 народни представители, извън това да слушате Вашия собствен глас, към кои гласове ще се обърнете?

- Дошло е време да се гласува не за хора, а да се гласува за политики за хората. Така че, според мен, някоя от тези формации ще трябва да обясняват защо няма да подкрепят например преизчисляването на пенсиите, защо няма да подкрепят подкрепата за малкия бизнес

- Това ДПС вероятно ще трябва да го обяснят.

- Не БСП би следвало да го обяснява. Но аз съм сигурна, че депутатите от БСП ще подкрепят промени, които са залегнали и в тяхната програма. За ГЕРБ и за ДПС, нека да е ясно, политическият меморандум, върху който стъпва нашата коалиция ИМВ, казва ясно и категорично: никакви договорки, коалиционни искания, давания на подкрепа с ГЕРБ, ДПС и техните патерици. Никакви.

- В 45-тото Народно събрание, обаче виждахме, че ДПС гласуват с Вас. Т.е. имаше гласувания, които провеждахте заедно, нали?

- Вероятно е имало такива гласувания, в които те са подкрепяли. Но в нито едно гласуване не сме зависели от техните гласове. В нито едно от ключовите гласувания не сме зависили от гласовете на БСП и на ДПС. В крайна сметка народните представители трябва да имат отговорност и към своите представители. Ако темата е „50 лева към пенсиите“ очакването е да подкрепят. Ако темата е „закриване на специализираните съдилища“, би следвало да подкрепят.

- Аз ви изчаквам, защото това просто не е вярно, че в ключовите гласувания не сте зависили от тях. Когато приемахте изборния кодекс, в ключови гласувания зависехте от тях. Например с ДПС увеличихте секциите в чужбина, нали така?

- Спорно е дали техните гласове са били решаващи, но е факт, че ДПС подкрепиха създаването на секции в чужбина. Това е тяхна отдавнашна кауза. От друга страна това е и моя отдавнашна кауза и на ИМВ – даване на възможност на максимален брой българи в Западна Европа и САЩ да упражнят правото си на глас. Благодарение на защитата на тези текстове, тъй като ние ги предложихме и ги защитавахме в зала, сега във Великобритания има 135 секции, срещу 35 на предните избори.

- Това е така, само внасям яснота в твърденията. Понеже Вие заговорихте сама за БСП, че ще трябва да подкрепят някакви неща, как ще обяснявате на избирателите си, че сте различни от тях, че нямате общо със статуквото, а зависите в Народното събрание от тях, ако те решат да ви подкрепят?

- Няма гласувания „по принцип“. Нито една политическа формация не би подкрепила „по принцип“. Подкрепят се конкретни решения, конкретни законопроекти. Слага се на масата Законът за частния фалит и аз бих искала да видя кои от парламентарните партии няма да го подкрепят. Те се правеха, че такъв проект няма, защото аз го внесох като омбудсман още през юли 2019 г. Реформата на съдебната система примерно.

- Когато се прокарва цялостна политика на дадено правителство и нямате 121 гласа в НС какво ще правите? Не се правете, че не разбирате въпроса ми.

- Разбирам и вашите притеснения са неоснователни. Управляващите до момента имаха пълното парламентарно спокойствие и комфорт да прокарат всичко, което искат. Говоря за коалицията между ГЕРБ, Патриотите и ДПС. В парламента имаше двуполюсен модел и стабилно мнозинство със стабилна подкрепа за правителството. Какво добро донесе това на България? Стабилност? Стабилност в бедността, корупцията; стабилност в най-високата смъртност. Стабилност в най-мръсния въздух.

Понеже народът е по-умен от анализатори и политици може би България в момента има нужда не от тази стабилност, която да доведе до самозабравяне на следващо управление. Когато трябва да убеждаваш за всеки законопроект, за всеки текст в него, народните представители и го правиш публично пред обществеността тогава имаш повече шансове да вземеш верните решения.

- Това не отваря ли много широка врата за популизъм?

- Зависи на какво казвате популизъм. Кое е популизъм? Повишаването на пенсиите ли? Това не е популизъм, това отдавна трябваше да се случи.

- Кой обаче ще се осмели да каже, че в хазната няма пари?

- В момента има пари. И служебният финансов министър заяви, че в бюджета има пари и бюджетът на държавното обществено осигуряване, включително, може да отдели средства, за да бъде започнато увеличаването на пенсиите веднага. Смятам обаче, че е важно да спрем да залъгваме пенсионерите с 50 лева или с 10% увеличение. Дошло е време да се преизчислят пенсиите. Това е действието, което е справедливо. Ако това се случи от септември или октомври ще има пари в бюджета. Тъкмо хората няма да тръпнат до 1 януари дали ще има преизчисление или не.

- Вие говорите по такъв начин, че изглеждате сигурна, че правителство ще има.

- Сигурна съм.

- Тошко Йорданов от ИТН каза пред Нова телевизия, че избирателите не бива да се плашат от още едни избори, и после от още едни, ако нямате достатъчно депутати за правителство. Т.е. те разглеждат вариант отново да не се състави кабинет.

- Всичко това са хипотези, тъй като не сме видели резултатите от изборите. Да, никой от новите формации не се плаши от избори. Даже на всеки следващ вот повишаваме доверие. Но според мен сега по-важен е интересът на народа. Много е важно изгонването на Борисов, демонтирането на модела, изваждането на цялата истина, затварянето на вратата зад гърба на мутрите. Важно е това, но е едната страна. Хората виждат и очакват промяната като промяна в техния живот, в джоба им. Тези промени, свързани с ежедневния живот на хората, на българските домакинства – те трябва да се случат, защото това искат хората. Но също така е ясно: за да има пари за пенсиите трябва да спрем корупцията и кражбите, трябва да отрежем мутренския модел.

- Как ще реализирате тези амбициозни задачи, при положение, че в "Изправи се! Мутри, вън!" положението е орел, рак и щука? Николай Хаджигенов казва за Татяна Дончева, че е политически търгаш, тя му отговаря, че не е чел коалиционното споразумение. Вие не можете да осигурите единство на коалицията си, как ще се справите с амбициите за управление?

- Всъщност моделът на "Изправи се! Мутри, вън!" е моделът, който ще бъде възпроизведен от следващото мнозинство. Няма съмнение, че ние сме еднакви – нито със Слави Трифонов, нито с Христо Иванов. И няма съмнение, че утре, когато аз сгреша нито Христо Иванов, нито Слави Трифонов ще замълчат. И обратното – аз няма да им спестя нищо.

Различното при нас от всички останали формации е, че нещата не са под сурдинка. Ние не си се караме някъде там зад вратата и да се правим пред публиката, че всичко е наред. Ние сме искрени, всеки в каузите си и всеки в критиките си, в това число към партньорите си. Да, казал е нещо Хаджигенов в момент на напрежение между тях двамата с Дончева. Но пък погледнете как работиха те двамата в предния парламент. Как изобщо работи нашата парламентарна група въпреки тази самобитност на характерите, защото все пак това са ярки личности. Та въпреки това ние бяхме парламентарната група, която работеше като часовник: внесохме 31 законопроекта и проекти за решения, не сме мръднали от пленарна залата, преизчисляването на пенсиите.

- Да, внесохте всичко това и знаехте, че парламентът няма да има време да разгледа проектите.

- Напротив, част от нещата минаха на първо четене, което е добър знак. Защото сега след като всички парламентарни групи са гласували например "за" преизчисляване на пенсиите, е сигурно, че това ще стане факт.

- Казвате, че не си спестявате нищо във вашата коалиция. Попитахте ли г-н Арман Бабикян за снимката, която обикаля Фейсбук – на снимката се виждат Бабикян и Камен Костадинов от ДПС.

- Стана дума. Арман Бабикян е политически ПР, това е неговото занятие. Той се познава и е разговарял сигурно с Камен Костадинов, с Корнелия Нинова, с Бойко Борисов, с Христо Иванов, със Слави Трифонов, с Красимир Каракачанов.

- Предлагал им е услугите си като ПР ли?

- Не, в своето битие неговата работа е познава политическите лидери и лица.

- Питахте ли го защо са се виждали с Камен Костадинов?

- Тази снимка е неизвестно кога, защото се оказа, че самият Камен Костадинов е в Гърция от седмици.

- Видях някъде информация, че снимката е правена на 12 юни.

- Не съм разследващ детектив. Факт е, че беше казано, че снимката е от вторник, но се оказа, че Камен Костадинов е в Гърция.

- Да ви разбирам, че Арман Бабикян ви е казал, че не е от сега тази снимка, така ли да ви разбирам?

- След като Камен Костадинов е в Гърция, а Арман не е бил в Гърция със сигурност не от сега. Но вижте – не виждам проблем лидерите да си говорят, стига това да не е скрито-покрито и да няма тайни договорики.

- Вие с кои лидери сте си говорила наскоро?

- Последно си говорих с Христо Иванов.

- С Корнелия Нинова?

- С Корнелия Нинова не съм си говорила от местните избори, освен честитки за рождени дни.

- С някого от ДПС? Или Арман Бабикян държи тези връзки?

- Ми никакви връзки не държи – ние бяхме в парламента заедно. И съм разговаряла с тях, ето например Йордан Цонев беше в комисията по ревизията, водили сме разговори там.

- В това студио Христо Иванов каза преди дни, че определящо за евентуално бъдещо общо управление ще бъде не само отношението на останалите две протестни партии към ГЕРБ, а и към Сарая, към Доган. Вие смятате ли, че "Има такъв народ" имат двояко отношение към Сарая?

- Не мога да кажа. Нямам основания да го кажа. Мнението ми се формира върху публични действия – това, което видях в парламента, което виждам и в тяхната предизборна кампания и в предишната и в техни изявления. Нямам причина да мисля, че там имат изобщо някакви колебания.

- Защото един студент от Маастрихт беше забелязал на срещата с г-н Трифонов в Пловдив, че "Има такъв народ" са доста агресивни в изказа си, когато говорят за ГЕРБ и Бойко Борисов и доста обрани, когато говорят за ДПС и г-н Пеевски. И отговорът на г-н Трифонов подкрепи това. Той каза "Да, всичко трябва да става по закон". Но когато става дума за ДПС няма този тип говор, който сме свикнали да чуваме от тази партия.

- Аз мисля, че на протестите бяхме ясни. Там и плакатите, и лозунгите, и скандиранията бяха "Без ГЕРБ и ДПС". Те са си свързани. Борисов е свързан с Пеевски. Няма никакво съмнение за това.

- Споменахте за съдебна реформа. Безспорно изглежда съгласието за спецсъдилищата и спецпрокуратурата, че трябва да бъдат премахнати. Обаче не изглежда безспорно как виждате ролята на главния прокурор. Доколкото четох и съм виждала публичните мнения "Има такъв народ" искат пряк избор на главен прокурор, а "Демократична България" си представя друго – или да го избира Народното събрание, или да се избира от съвсем отделна прокурорска колегия от ВСС. Вие какво смятате? Може ли изобщо тук да се намери баланс?

- Аз и ние от "Изправи се! Мутри, вън!" виждаме съдебната реформа по две писти. Едната е със законодателни действия и решения на парламента, които да се случат веднага и други, които да се случат в средносрочен план. По принцип мястото на прокуратурата е въпрос, който няма как да бъде обсъждан без да има промяна в конституцията. Ние сме казали, че трябва да е извън съдебната система, но не сме казали, част от изпълнителната власт. Така че в този дебат трябва да се включат и конституционалисти, и магистрати, и университетски преподаватели, и правозащитни граждански организации, и експерти.

Но и на мен ми изглежда доста екзотична идея прекия избор на главен прокурор. Има такава практика в българската история, докато прокуратурата е била извън съдебната система един дълъг период от време.

- На всички партии ли ще разчитате, когато става дума за промяна в конституцията? Ще опитате ли да приобщите към подобно мнозинство и ГЕРБ?

- Аз не смятам, че ГЕРБ ще промени своята позиция. В крайна сметка с гласовете на техните представители във ВСС беше избран Иван Гешев.

- Но те нямат ли право на промяна? Ето, вие как се променихте от 2013-та досега.

- Всъщност и представителите на БСП във ВСС са сред най-ревностните защитници на Гешев.

- Тоест вие казвате, че съдебна реформа няма да има?

-Казвам, че това са фактите в момента. Така че изобщо структурирането на ВСС по този начин води до стабилизиране и бетониране на едноличния подход в прокуратурата и изобщо в съдебната система. Така че аз лично смятам, че ВСС, избиран от парламента, от партиите, е гаранция за вмешателство и влияния в съдебната система и прокуратурата.

- Мнението ви за служебния кабинет какво е?

- Високо за част от министрите. Много добро темпо. Безкомпромисност. Те осветиха доста ъгълчета от различни сектори на управлението на ГЕРБ. Адмирации за министъра на икономиката, на финансите, за Бойко Рашков, за здравния министър, за професор Минеков, за регионалния министър. Но има сектори, в които просто нищо не помръдва. Например, изключително озадачаващо е поведението на министъра на енергетиката в момент, в който проблемите там ескалират и трябва да се решават, в момент, в който сметките за ток и парно скачат нагоре и става ясно, че там има задлъжнялост между енергийните дружества в стотици милиони левове абсолютна тъмнина по повод енергийния сектор. Както и транспортният министър. Извинявайте, ръководството на информационно обслужване, което ще брои в други ден изборите не е пипнато. Не е пипнато.

- А приемате ли, че има нужда от хора в държавната администрация, които да си вършат работата все пак?

- Да, със сигурност има такива и тези хора също искат партийните калинки, партийните назначения, които ги ръководят и които са им натрапени, просто да освободят на други компетентни и квалифицирани почтени лица. Но има ли някакво съмнение, че ръководството на Информационно обслужване няма никакво доверие сред българското общество? Някой вярва ли, че проф. Константинов е безпристрастен?

- Аз си спомням, че вие също добре работихте с проф. Константинов преди години. Ще ме опровергаете ли? Добре работихте.

- Ако става дума за изборния кодекс през 2014 г., когато всъщност работех с всички изборни експерти, да, слушала съм и неговото мнение. Тъй като той има много опит в организацията на избори. Но през последните години той доказа, че с цялата си експертиза, което не може да му бъде отречена, е в интерес на управляващата партия. Той е глашатай на Борисов. На Борисов и на ДПС.

- Споменахте, че Бойко Рашков е сред одобряваните от вас министри, но днес адв. Михаил Екимджиев е коментирал пред колегите от „Медиапул“, че вижда тревожни тенденции в МВР. Например арестите отново са станали показни и пред камери, като изглежда, че журналистите отново са известявани предварително, и твърди, че „добре започна Бойко Рашков в началото. Някак си се връща към лоши практики в МВР“.

- Ами, не знам какво има предвид адв. Екимджиев, но аз изключително ценя неговото мнение и си признавам, че нерядко съм се допитвала до неговата експертиза и неговите съвети по сложни правни казуси. Той е забележителен правозащитник, но наистина в момента нямам никаква представа какво има предвид. Може би в рамките на кампанията, тъй като ние 27/7 сме на терен, съм пропуснала нещо в действията на Бойко Рашков, но ако има предвид неговата безкомпромисност към смяна на полицейски шефове, които опъваха чадър над купувачите на гласове и над безобразията години наред, ами то няма как иначе да стане промяната.

- Той казва, че при арестите са показвани лицата на оковани хора, на някои от тях бяха споменавани имената, длъжностите, които заемат, и партийната им принадлежност. „Тогава беше мината тази тънка червена линия“, казва арх. Екимджиев, “която властите в една държава не би следвало да преминават“.

- Ако има такива действия, да, упрекът на Екимджиев е основателен, но аз лично не знам за какво говори, тоест не съм наблюдавала такива арести. Може би нещо съм пропуснала.

- Последни няколко въпроса. Понеже се говори за изчегъртване, взимам повод от това, което адв. Екимджиев казва, показно ли смятате, че трябва да се чегърта предишно управление?

- Смятам, че хората искат да знаят истината. И че даже тези, които подозираха какъв е размерът на мутризацията на държавата и на злоупотребите, и на кражбите, са шокирани от това, което се вижда. И също така то ще има съпротива. Ето, ние от ИМВ в тази кампания се опитахме да представяме на хората нашите решения по основните проблеми, да кажем как ще повишим доходите, как ще подкрепим бизнеса, какво ще направим. Но хората искат да знаят истината. И има много защитници на мутрите в най-неочаквани среди. Например, тъй като в Хасково една от темите, които поставиха гражданите, беше свързана с т.нар. „златен гьол“, там това е дезинфекцията на границата, която е дадена на частна фирма с една лаборатория, която прави анализ на плодовете и зеленчуците, които влизат от трети страни, мястото за почивка на животни и един паркинг, единственият между другото...

- Това е едно много голямо разследване на Генка Шикерова.

- И това се оказа, че е едно голямо разследване в кампанията на ИМВ. Неочаквана съпротива. Като започнем от Румен Петков, от листата на БСП в Хасково, яростна съпротива за това колко добре всъщност си вършат работата въпросните, свързани с ъндърграунда, фирми и как няма нищо лошо в това, че държавата е преотстъпила цял един сектор на външната си граница на частни фирми. Всъщност те всичките са свързани помежду си. И всичко това наистина е монополна схема – като започнем от паркинга, където си длъжен да влезеш и да дадеш 25 евро, няма такава цена в Европа, като минем през лабораторията, 850 лв. струва изследването, като минем през „златния гьол“, оттам минават по 1500 ТИР-а...

- Питам Ви нещо, дали смятате, че показно трябва да изчегъртвате, и ще Ви кажа защо ви питам. Защото преди време всички опозиционни партии обвиняваха ГЕРБ, че от позицията на управляващи разединяват нацията. В това число, ако потърся, със сигурност ще намеря и Ваши такива изказвания, че има разделение, че то се подхранва и т.н. Ако тръгнете да чегъртате с идеята на всяка цена всички да бъдат уволнени, назидателно да се случва това, не смятате ли, че вие самите влизате в този модел на разединение на хората?

- Факт е, че границата е тънка и че администрацията трябва да бъде наистина спокойна, че хората, които са професионалисти, които работят почтено, да няма изобщо никаква причина да се притесняват за работните си места. Напротив, държавата има нужда от тях. Тук става дума за едни самозабравили се хора. Какви примери да ви дам, например Агенцията по храните с нейните подразделения по места, които са били бухалки срещу земеделските производители, или РИОСВ-тата, които са давали скандални разрешителни за тровещи хората инсталации, които бълват миризми, бълват мръсен въздух.

- Ето затова Ви питам. Трябва ли според вас да останат министри от служебното правителство в едно бъдещо редовно, ако се стигне до него.

- Смятам, че следващо редовно правителство само би спечелило от имена като Кирил Петков, Асен Василев, Стойчо Кацаров, Бойко Рашков, проф. Минеков.

- Вие готова ли сте да носите отговорност с политически пост в изпълнителната власт?

- За ИМВ постовете, позициите и властта никога не са били самоцел. Аз си оставих оставката като омбудсман, не беше задължително, излизайки на изборите... Можех и да не си я оставя, така че със сигурност ние ще подкрепим управление, което да направи необходимите реформи, да доизгони мутрите...

- По друг начин ще Ви попитам – бихте ли влезли в това управление, за да споделите отговорност?

-Бихме влезли в такова управление, имаме достатъчно подготвени хора, експерти, които биха извършили реформите, които хората чакат.

-В управление, което зависи от гласовете на БСП и на ДПС, дори само с парламентарна подкрепа, бихте ли влезли?

- Пак казвам, ние ще направим и ще подкрепим правителство трите формации. Дали БСП ще подкрепи, или не, оставям на съвестта на депутатите от БСП да решават. ДПС и ГЕРБ сме казали ясно, че не желаем тяхната подкрепа.

- При какви условия бихте напуснали едно правителство?

- Ако излъже хората. Аз смятам, че след цялата енергия...

- Това е много широко. Дайте конкретно нещо. Ако правителството зависи от гласовете на ДПС повече?

- Ако ДПС подкрепят преизчисляването на пенсиите, макар че ще ни стигнат гласовете и без тях, в крайна сметка това е решение, което ще се отнася и до техните избиратели. Ако ме питате дали бихкме дали и най-малката възможност за участие зад кулисите на ДПС, ще Ви кажа не. И при най-малкото подозрение, че това се случва, това правителство ще загуби моята подкрепа и подкрепата на ИМВ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG