Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската прокуратура проверява бонуси с европари в МОСВ


Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, проверява бонуси, платени със средства от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това съобщи служебният екоминистър Асен Личев в петък.

По думите му това е първото разследване на Европейската прокуратура по отношение на България. То е започнало по сигнал на предшественика на Личев - Емил Димитров-Ревизоро, който пое ведомството след отстраняването на Нено Димов заради водната криза в Перник.

„Проверката е предприета след писмо на бившия министър Емил Димитров, с което той е изпратил ОПОС на прокуратурата, въпреки че преди това е наградил служителите в управляващия орган [на Оперативната програма] с 200% допълнително материално стимулиране“, каза служебният министър.

Личев съобщи още през юни, че Димитров е подал сигнал по случая до главния прокурор Иван Гешев и до институцията на Лаура Кьовеши. По думите на екоминистъра обаче, преди да сезира разследващите, Ревизоро е разписал 556 000 лв. годишни бонуси за работещите към програмата служители на МОСВ.

Това се е случило, след като на 9 април е получил от наскоро назначената шефка на ОПОС Гергана Грозданова доклад за добрите резултати на програмата. Няколко дни по-късно тя е изготвила нов доклад, този път с негативни констатации, но Димитров не е спрял изплащането на бонусите, разказа още Личев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG