Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел удължава санкциите срещу Русия заради Украйна


Въоръжени руски военни без отличителни знаци на летището в столицата на Автономна република Крим - Симферопол, 28 февруари 2014 г.
Въоръжени руски военни без отличителни знаци на летището в столицата на Автономна република Крим - Симферопол, 28 февруари 2014 г.

Съветът на ЕС съобщи, че удължава санкциите срещу руската икономика с шест месеца – до 31 януари 2022 г., заради неизпълнение на споразуменията от Минск за примирие между силите за сигурност и проруските сепаратисти в Украйна.

Санкциите бяха въведени за пръв път на 31 юли 2014 г. и разширени два месеца по-късно. През март 2015 г. Европейският съвет реши ограниченията да се запазят до изпълнение на споразуменията.

Пакетът включва ограничаване на достъпа до капиталовите пазари на ЕС за някои руски банки и дружества, както и забрана за осигуряване на финансова помощ и посредничество към руските финансови институции.

Наред с това санкциите забраняват вноса, износа или транзита на всички свързани с отбраната изделия и стоки с двойна употреба или за крайни руски военни потребители. Те допълнително ограничават достъпа на Русия до технологии от областта на енергетиката, като добива и проучването на нефтени находища.

ЕС е въвел и санкции за анексията на Крим и град Севастопол към Русия, както и за умишленото дестабилизиране на Украйна. Това включва дипломатически мерки, запор на имущество и забрана за пътуване, допълва БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG