Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сър Ричард Брансън, който сбъдна мечтата си да лети в космоса


Ричард Брансън празнува успешния полет с Шампанско
Ричард Брансън празнува успешния полет с Шампанско

Той е първият човек, който излетя в космоса на борда на ракета, за чието построяване е платил. Така международните медии описват полета на сър Ричард Брансън в неделя, с който той направи голяма крачка към комерсиализирането на космическото пътуване.

"Тук сме, за да направим Космоса по-достъпен за всички. Искаме да превърнем следващото поколение мечтатели в космонавтите на утрешния ден. Всички тук, на тази сцена, имахме най-невероятното преживяване и бихме се радвали ако някои от вас могат също да го преживеят", каза Брансън след успешното си завръщане на Земята.

Милиардерът е основател на Virgin Group, която включва над 400 компании в различни сфери. Една от тях е Virgin Galactic, която построи пътническия самолет-ракета, с който Брансън и петчленен екипаж се издигнаха до почти 90-километрова височина над щата Ню Мексико. След това преминаха в безтегловност за няколко минути и имаха възможност да се насладят на гледката към планетата Земя.

Спокойно можем да бъдем скептични, че това преживяване наистина ще стане "достъпно" не само за дузина милиардери. Едно обаче е сигурно – успехът на Брансън и Virgin Galactic отваря нова страница в индустрията на космическите пътувания, които до скоро бяха изцяло в ръцете на държавните агенции на малък брой държави.

"Ако някога сте имали мечта, сега е времето да я осъществите. Бих искал да завърша като приветствам с добре дошла зората на нова космическа ера", каза още Брансън.

С близо 60-минутния си полет бизнес магнатът изпревари собственика на Amazon Джеф Безос, който също планира свой собствен първи комерсиален полет с пътници за 20 юли. Двамата се явяват основни конкуренти в стартиращия пазар за летене в космоса.

Брансън съобщи, че е влязъл в партньорство с донорската организация Omaze, която има за цел да "демократизира космоса". А хората, които дарят средства за каузата, участват в томбола за две места на един от бъдещите полети извън планетата на Virgin Galactic.

Британският милиардер е на 70 години и прекарва по-голямата част от времето си на собствения си остров Некер, част от Британските Вирджински острови. Историята, която Брансън разказва редовно в публичното пространство, е, че иска да стане предприемач още от 16-годишен. На 20 години вече основава първата компания в империята Virgin – звукозаписните студиа и музикален лейбъл Virgin records. След това основава самолетната и влаковата си фирма Virgin Atlantic и Virgin Trains.

Бизнесът му се разраства и до днес, като през юли 2021 г. списание "Форбс" оценява богатството на Брансън на стойност 5.7 милиарда долара. Още през 2007 г. е включен в списъка на списание "Тайм" за 100-те най-влиятелни хора в света.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG