Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Опасна тенденция”. СЗО предупреди да не се смесват ваксини


Компанията „Пфайзер“ настоява американските и европейските регулатори да разрешат поставянето на трета доза. Според здравни служители няма медицински доказателства, че това е необходимо. 

Главният учен на Световната здравна организация Сумия Сваминатан посъветва хората да не смесват и съчетават ваксини срещу COVID-19 от различни производители. Той обяви този ход за „опасна тенденция“, защото има малко данни за въздействието върху здравето, съобщи Българското национално радио (БНР).

„Тук сме в зона без данни, без доказателства, що се отнася до смесване и съответствие. Има ограничени данни за смесването на препаратите. Ще се получи хаотична ситуация в някои страни, ако гражданите започнат да решават кога и кой ще приема втора, трета и четвърта доза“, каза Сваминатан.

Компанията „Пфайзер“ настоява американските и европейските регулатори да разрешат поставянето на трета доза, в допълнение на двудозовия режим.

Здравни служители обаче настояват, че няма медицински доказателства, че това е необходимо.

След среща с производителя на ваксини „Пфайзер“ американските здравни власти заявиха, че американците, които са напълно ваксинирани, нямат нужда от подсилваща доза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG