Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ повториха обвиненията си срещу Китай за "геноцид" над уйгурите


Уйгури и други вярващи се молят в джамия в град Кашгар в западната част от автономния регион Синдзян в Китай, 19 април 2021 г.
Уйгури и други вярващи се молят в джамия в град Кашгар в западната част от автономния регион Синдзян в Китай, 19 април 2021 г.

Съединените щати повториха твърденията за извършван "геноцид" в Китай във връзка с отношението на местните власти спрямо уйгурите и други малцинства.

Съобщението дойде заедно с допълнителни предупреждения за санкции срещу Мианмар, Еритрея, Етиопия и Южен Судан за етническо прочистване в рамките на местни конфликти.

Това става ясно от материали, разпространени от администрацията на американския президент Джо Байдън, като част от годишния доклад на Държавния департамент до Конгреса за предотвратяване на етнически прочиствания и зверства.

"Тази администрация ще продължи да защитава човешките права по целия свят и декларира, че предотвратяването на зверствата е основен интерес за националната сигурност и основна морална отговорност", се казва в документите на Белия дом.

Китай е подложен на международна критика и санкции заради задържането на повече от 1 милион уйгури и други мюсюлмански малцинства за политическо превъзпитание в северозападната част на региона Синдзян.

Пекин настоява, че тези лагери всъщност представляват "центрове за професионално образование", целящи да помогнат на местното население да не бъде въвлечено в терористична дейност.

В доклада на Държавния департамент на САЩ обаче се казва, че действията на китайските власти затвор, изтезания, принудителна стерилизация и други.

Миналата седмица Европейският парламент прие с огромно мнозинство резолюция, призоваваща официалните лица от страните членки на Европейския съюз да бойкотират зимните Олимпийски игри в Пекин през 2022 г. заради нарушаването на човешките права в Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG