Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да сме част от промяната". След ДПС и ГЕРБ кметът на Хитрино застана зад “Демократична България”


Бившият премиер Бойко Борисов (в средата) с бивши кадри на ДПС. В края на февруари Нуридин Исмаил, Гюнер Тахир, Орхан Исмаилов и Мехмед Дикме (от ляво надясно) заявиха, че ще подкрепят ГЕРБ на изборите през април
Бившият премиер Бойко Борисов (в средата) с бивши кадри на ДПС. В края на февруари Нуридин Исмаил, Гюнер Тахир, Орхан Исмаилов и Мехмед Дикме (от ляво надясно) заявиха, че ще подкрепят ГЕРБ на изборите през април

Първо си от ДПС, после от ГЕРБ, накрая - от "Демократична България". Във всеки от трите случая си "вървиш" заедно с гласовете на избирателите. Така цялата община се оказва първо от ДПС, после от ГЕРБ, накрая - от "Демократична България".

Такъв е случаят с община Хитрино в област Шумен. Далеч преди изборите на 11 юли неправителствената организация "Антикорупционен фонд" съобщи, че между 38 и 52 на сто от секциите там са в риск от контролиран вот.

Подобен извод е направил и Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС), който от години следи рисковите секции в страната.

Обратите в Хитрино

“Демократична България” вече е водеща политическа сила в Хитрино. Резултатът на коалицията в изборите от 11 юли е изненадващ за региона, където в последните няколко години се случват няколко обрата. От пълна доминация на ДПС, през категорична подкрепа за ГЕРБ и сега – победа на “Демократична България”.

Единственото, което не се променя в общината при избори през последните 18 години е кметът. Това е Нуридин Исмаил. А резултатите през годините показват, че печели този, зад когото е и кметът.

От април до юли 2021 г.

Обработката на протоколите от секциите в община Хитрино показват рязка промяна в предпочитанията на избирателите. От данните се вижда, че през април за “Демократична България” са гласували 20 души, а през юли те вече са 1133.

Прави впечатление и активното използване на една и съща преференция. 66 на сто от гласувалите за “Демократична България” са посочили като предпочитан кандидат последния в листата. Това е адвокатът Гюлджан Сабриева.

При сравняване на данните от изборите за 45-о и 46-о Народно събрание се вижда, че резултатите на “Демократична България” са огледални на тези на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов има 1456 гласа на изборите през април и 292 от вота на 11 юли.

В гласовете на ДПС няма значително отклонение. Движението е втора политическа сила с 862 гласа.

В началото беше ДПС

До 2017 г. община Хитрино е една от крепостите на ДПС. На местните избори през 2015 г. движението спечели с над 80 на сто от гласовете.

Резултатите в Хитрино рязко се обърнаха след трагедията с влак в селото, при която загинаха седем души, а държавата отпусна милиони за възстановяването на района. На изборите през март 2017 г. ДПС за първи път загуби позициите си в общината.

Покрай инцидента в Хитрино на преден план излязоха близките отношения на Бойко Борисов с кмета Нуридин Исмаил. При едно от посещенията си в общината Бойко Борисов го нарече “моя брат”.

През юни 2017 г. Нуридин Исмаил беше изключен от ДПС.

Подкрепа за ГЕРБ

Малко преди изборите на 4 април от централата на ГЕРБ разпространиха новина със снимка, че Нуридин Исмаил, заедно с още няколко бивши кадъра на ДПС, ще работят за подкрепа на ГЕРБ. И резултатите го потвърдиха. ГЕРБ спечели в Хитрино.

Но тази подкрепа не се е задържала до изборите през юли.

“Работих за “Демократична България”, каза за Свободна Европа Нуридин Исмаил. По думите му той е направил това, “защото искаме да сме част от промяната”. Исмаил потвърди още, че е работил и за подкрепа на последния кандидат в листата - Гюлджан Сабриева. “Тя беше наше предложение, на хората в общината. Това са хората, които следят отблизо политиката”, каза Исмаил.

"Аз съм издигната от "Демократична България", каза за Свободна Европа Сабриева. Тя каза, че си обяснява подкрепата за нея с подхода й. Сабриева твърди, че е "попитала кмета дали може да си проведе кампанията в общината". На въпрос защо е необходимо да се взима подобно позволение тя каза, че го е направила, "за да не би да има отпор, ако той е поел друг ангажимент".

Непосредствено преди изборите на 11 юли в предаването "Алтернативата" съпредседателят на коалицията "Демократична България" Христо Иванов не отговори конкретно на въпроса за това водени ли са разговори за подкрепа с кмета на Хитрино.

“Много фигури, които в миналото са били свързани по един или друг начин с ДПС започват да чуват нашето политическо послание. Това не е някаква срамна сделка. Това е политическо послание, че българските турци и българските мюсюлмани е време да станат част от демократичната общност”, каза Иванов.

Според Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда (ИРПС) тепърва ще се правят анализи за резултатите от секциите в риск. "Дали едни мрежи, организиращи контролиран вот са прекъснати, а някои са оставени непокътнати или преминали в ръцете на други политически играчи, също не е ясно към този момент", каза Лазарова.

Според нея усилията на властите трябва да са системно насочени не само да се борят с явлението купен/контролиран вот, а и с причините за възникването му.

Контролираният вот
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:09 0:00

XS
SM
MD
LG