Връзки за достъпност

Извънредни новини

Свалената от власт от военните в Мианмар Аун Са Су Чжи получи нови обвинения


Протестиращи срещу военния режим в Мианмар държат плакати с лика на Аун Са Су Чжи
Протестиращи срещу военния режим в Мианмар държат плакати с лика на Аун Са Су Чжи

Свалената от власт с военен преврат в Мианмар Аун Са Су Чжи беше подведена под наказателна отговорност по нови обвинения, съобщават световните агенции. Това означава, че тя вече е разследвана по три различни производства.

76-годишната лауреатка на Нобелова награда за мир беше поставена под домашен арест, след като на 1 февруари военните в страната свалиха партията ѝ, нарушавайки сключеното преди десетилетие споразумение за споделяне на властта.

Досега Аун Са Су Чжи беше обвинена за незаконен внос и притежание на радиостанции, както и за нарушване на протколите за коронавирус в столицата Найпидо. В град Янгон пък тя получи неуточнени досега обвинения за нарушаване на Закона за държавната тайна.

След преварата през февруари в страната избухнаха масови протести, при които силите за сигурност са причинили смъртта на повече от 800 души, а десетки хиляди бяха разселени.

По-рано този месец САЩ разшириха санкциите си срещу членове на военния режим в Мианмар и техни роднини. Това решение беше мотивирано с "репресиране на продемократичното движение в страната и използване на смъртоносна сила срещу хората в Минамар, включително деца и членове на етнически малцинствени групи".

Междувременно на 12 юли Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция, осъждаща нарушенията на човешките права от военните в Мианмар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG