Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Лечев, "старата муцуна" на българския рок


Иван Лечев
Иван Лечев

Приятелите му казват, че е най-разсеяният човек, който обаче никога не пропуска нота. Излиза на сцената още като дете, а малко по-късно се превръща в една от звездите на българския рок. В последствие е част от някои от най-успешните групи и е китарист в записите на едни от най-слушаните албуми в историята на страната.

Заедно с групата „Фондацията“ Иван Лечев участва във вторник вечер в концерта „Големите БГ рок гласове“ на сцената в парка на Военната академия в София. Освен с колегите му от групата Дони, Кирил Маричков, Славчо Николов и Венко Поромански, на сцената ще излязат вокалистите на „Ахат“ - Звездомир Керемидчиев, на „Б.Т.Р.“ - Атанас Пенев, и Славин Славчев. Концертът е част от лятното турне на „Фондацията“.

Иван Лечев е роден на 19 юли 1956 г. в София. Още от малък взема уроци по цигулка от баща си проф. Боян Лечев. По-късно завършва музикалното училище и музикалната академия.

„Двамата ми родители ме научиха, че за да стане човек истински музикант, трябва да се отнася много сериозно към това и да работи много“, казва Лечев.

Голямата крачка напред към популярността си прави в края на 70-те години, когато се присъединява към наскоро формираната група Формация студио „Балкантон“ (ФСБ).

Животът за мен се дели на две - преди и по време на ФСБ, което продължава с пълна сила.
Иван Лечев

Той е основна част от групата в „златния“ ѝ период през 80-те години. Тогава излизат няколко албума, в които присъстват вечните хитове „След десет години“, „Обичам те дотук“, „Високо“, „Пак ще се прегърнем“, „Не така“, „Опит за летене“.

Групата е активна и до днес като в нея продължават да членуват Лечев, Румен Бояджиев и Константин Цеков.

„Животът за мен се дели на две - преди и по време на ФСБ, което продължава с пълна сила. Самият факт, че почти 40 години нищо не можа да ни раздели е достатъчен. Аз с никого другиго толкова дълго не съм живял“, казва Иван за Бояджиев и Цеков.

В началото на 90-те Лечев за кратко е част от друга популярна група „Стари муцуни“, където свири заедно с Георги Минчев, Петър Гюзелев, Ивайло Крайчовски, а по-късно и с Георги Марков и Владимир Тотев. От онзи период са хитове като „Бира, секс и рокендрол“, „Българско реге“, „Кръчмата на Спас“.

В края на 90-те участва в записи на албумите на Дони и Момчил, Кирил Маричков и други български изпълнители.

„Той е много особен, най-вече с това, че е един от малкото хора в света, които са фронтмени на група, без да са певци“, казва за него Дони пред бТВ.

През 2013 г. Иван Лечев става част от „Фондацията“, с която вече има зад гърба си десетки концерти и няколко турнета по целия свят. Той е част и от „Обичайните заподозрени“ заедно със Стефан Вълдобрев. Тяхната песен „По-полека“ е една от най-популярните в последните години в България, а в YouTube има над 10 милиона гледания.

Опитвам се да открадна и да спечеля спокойствието, което той има, само че това не се учи.
Стефан Вълдобрев

„Опитвам се да открадна и да спечеля спокойствието, което той има, само че това не се учи. Много гледам да попивам от това неговото спокойствие и умереност“, казва за Лечев Вълдобрев.

„Може да се каже, че донякъде съм късметлия. Попаднал съм в среда да работя и да живея, в която се чувствам много добре и съм заобиколен от много качествени хора“, казва Лечев.

Освен с музикалните си изяви, Лечев е известен и със заемането на публични позиции по различни теми. През 90-те често е сред музикантите, които присъстват на митингите на СДС. Преди месеци беше един от десетките журналисти, творци и общественици, които поискаха оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков заради уронването на престижа на телевизията и нарушаването на нейната безпристрастност.

Иван Лечев има две деца, а през годините сключва четири брака и дори казва, че не се е женил за всяка жена, в която е бил влюбен.

„Най-хубавата музика е тази, която можеш да изсвириш с една китара и с един оркестър.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG